Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Монд“ за филма „Уестърн“: Имало едно време в България, в дивия Изток

Режисьорката Валеска Гризебах сблъсква откъснати от страната си германски работници и жителите на наше село

В „Уестърн“ група германци започват работа на строеж на водноелектрическа централа в българско село, недалеч от гръцката граница.  - „Монд“ за филма „Уестърн“: Имало едно време в България, в дивия Изток

В „Уестърн“ група германци започват работа на строеж на водноелектрическа централа в българско село, недалеч от гръцката граница.

Филмът „Уестърн“ не е за пропускане, пише „Монд”. Зад заглавието се крие германска копродукция с България, снимана изцяло у нас. Това е третата лента на германската режисьорка Валеска Гризебах, свързана със съвременната киновълна от така наречената Берлинска школа. Предишният филм на Гризебах е „Желание” (2006).

Донякъде е учудващо, че в „Уестърн” става дума не за жанровия Запад, а за Изтока, отбелязва авторът на ревюто Матийо Машере. Група германци започват работа на строеж на водноелектрическа централа в българско село, недалеч от гръцката граница. Сам по себе си сюжетът представлява интригуващо преобръщане на действителността, защото обикновено българите са тези, които търсят работа в Германия.

Валеска Гризебах подхваща истинска игра на котка и мишка с познатите тропи на американската митология. Но тя не просто мести конфликтите от уестърните край българо-гръцката граница, нито си позволява евтина пародия. Вместо това вкарва драмата с някои стилови похвати, по-характерни за класическия уестърн, за да изследва  един не въоръжен, а културен сблъсък между новодошлите германци и местните българи.

Старите мотиви не могат да изчезнат напълно и в съвременна Европа – особено там, където представители на по-бедните и икономически неразвити краища на континента се срещат с гости от по-преуспяващите му части.

Дали германците чувстват превъзходство спрямо местното население? Дали смятат, че носят прогрес сред изостанали хора? Дали недоверието и иронията на българите не са оправдани? Възможно ли е един уестърн да няма добри и лоши? Филмът на Валеска Гризебах ще даде отговорите.

„Уестърн“ бе и едно от трите заглавия, номинирани за европейската филмова награда „ЛУКС”.

В началото на декември „Уестърн” ще се прожектира по кината в седем български града: София, Варна, Пловдив, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян. Прожекцията в София е на 1 декември от 19 ч. в Дома на киното – вход свободен.

Вижте още: „УЕСТЪРН“ В БЪЛГАРСКОТО СЕЛО КОЧАН


Бел. ред. – заглавието е на „Площад Славейков, оригиналното е „Германия-България, наелектризираща среща“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах