Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Монд“ за Георги Господинов: Той изтръгна българската белетристика от комунистическия сън

Неговата литература преосмисля падането на тоталитарния режим и естетическото му проявление - соцреализма

Според френския в. „Монд“ Георги Господинов задава доминацията на романа на българската литературна сцена. - „Монд“ за Георги Господинов: Той изтръгна българската белетристика от комунистическия сън

Според френския в. „Монд“ Георги Господинов задава доминацията на романа на българската литературна сцена.

Статия за Георги Господинов публикува френския „Монд“ под заглавие „Отблясъците от душата на Георги Господинов“. В рубриката „Светът на книгите“ авторката Флоранс Буши заявява, че писателят задава доминацията на романа на българската литературна сцена.

Според нея „Естествен роман“ на Господинов бележи пътя, по който България би могла да преосмисли падането на тоталитарния режим и края на соцреализма. А с „Физика на тъгата“ е показал размах. Като цяло за нея Георги Господинов е авторът, изтръгнал българската белетристика от дълбокия комунистически сън.

„Появата на Георги Господинов на българската литературна сцена през 1999 г. беше толкова важно събитие, колкото и ефектът, който предизвика неговият „Естествен роман” (изд. Фебюс, 2002), обяснява в предговора преводачката Мари Врина-Николов, а именно – превърна романа в доминиращ жанр в българската литература на ХХІ век (като измести поезията)“, пише Буши.

„В сборниците с новели, литературни есета и театрални пиеси, които Господинов издава по-късно, писателят непрекъснато преосмисля формите по начин, който без съмнение бихме окачествили като постмодерен –  продължава авторката, – до такава степен избухването и фрагментарността на разказа доминират в неговата линеарност, до такава степен естетиката на многоликостта, иронията и влечението му към препратки и повече или по-малко експлицитни цитати, изискват от читателя да напусне зоната на комфорт, на която го е приучил традиционият реалистичен роман. Сякаш възраждането на жанра, в който действа „Естествен роман”, бележи литературно и символично пътя, по който България би могла да преосмисли падането през 1990 г. на тоталитарния режим и края на социалистическия реализъм – неговото естетическо проявление.“

Америка за България

Флоранс Буши твърди, че преводът на френски език на втория роман на Господинов – „Физика на тъгата” – потвърждава значимостта на писателя, показва размах, дързост и дълбочина на философските му терзания.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg