СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Монескин“: Свобода за Украйна, м***а му на Путин!

Вокалистът Дамяно перифразира речта на Чаплин от „Великия диктатор“, за да обяви подкрепата на групата за Украйна (видео)

Стопкадър от видео с изпълнение на „Монескин“ на „Коачела“ - „Монескин“: Свобода за Украйна, м***а му на Путин!

Стопкадър от видео с изпълнение на „Монескин“ на „Коачела“

„Свобода за Украйна, м***а му на Путин“, провикнаха се музикантите от „Монескин“ от сцената на фестивала „Коачела“. Мащабното събитие се провежда в покрайнините на калифорнийския град Индиоу, там италианската група представи новата си песен „Gasoline“, написана в подкрепа на Украйна.

Вокалистът Дамяно Давид, басистката Виктория де Алнджелис, китаристът Томас Раджи и барабанистът Итън Торчио, изпълниха 45-минутен концерт, в който представиха песента „Zitti E Buoni“ (с която спечелиха „Евровизия“), хитовия кавър на „Beggin’“, кавъри на Бритни Спиърс, Иги Поп и др. Между изпълненията Дамяно обяви позицията на групата относно войната в Украйна, като перифразира част от монолога на Чарли Чаплин от „Великият диктатор“:

„Нещастието, което сега ни сполетя, е само огорчението на хората, и свободата, която са взели от хората, ще се върне при хората – започна Дамяно. – И докато диктаторите умират, свободата никога няма да умре. Не се поддавайте на тези неестествени човешки машини с машинни умове и машинни сърца! Вие не сте машини! Вие не сте говеда! Вие сте хора! Вие, хора, имате силата да направите този свят красив и свободен, да превърнете този живот в едно прекрасно приключение. Използвайте тази мощ! Нека всички се обединим. Свобода за Украйна, м***а му на Путин!“

Ние сме привилегировани, че имаме свободата да пеем на фестивала, че бомбите не валят над нас, казва Дамяно в интервю за „Индипендънт“:

„В последния месец пишем много музика и, разбира се, тази откачена ситуация с Украйна наистина ни повлия. Просто имахме усещането, че трябва да направим нещо, да използваме положението си, за да насърчим хората, които ни харесват, да застанат зад правилната кауза, да помогнат, да се почувстват разбрани. Искаме да използваме гласа си за нещо значимо. Новата ни песен „Gasoline“ се роди съвсем естествено, изпитвахме необходимост да пишем за това, което така ни повлия, а и повлия на всички.“

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg