Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Монолит като от „Космическа одисея“ на Кубрик се появи в пустинята Юта

Забелязан от местни биолози, докато преброявали овце

Властите се допитаха до интернет за предположения за произхода на мистериозния обект. Снимка: Департамент по публичната сигурност на Юта - Монолит като от „Космическа одисея“ на Кубрик се появи в пустинята Юта

Властите се допитаха до интернет за предположения за произхода на мистериозния обект. Снимка: Департамент по публичната сигурност на Юта

Мистериозен метален монолит, подобен на онзи от „2001: Космическа одисея“, бе открит в пустинята Юта, САЩ. Необичайният обект е забелязан случайно от група биолози, изпратени с хеликоптер, за да преброят популацията на дебелорогите овени в пустинния район на югоизточния американски щат, съобщава Би Би Си.

Обектът, висок 3,6 м, е монтиран между камъните в местността – и до момента създателят ѝ не е известен.

В интервю за местна новинарска станция пилотът на хеликоптер Брет Хъчингс споделя, че „това е най-странното нещо, на което съм попадал във всичките си години летене“. По негово предположение, монолитът е създаден от „някакъв ню уейв артист“ или фен на „2001: Космическа одисея“, филм на Стенли Кубрик от 1968 г. Подобни черни монолити, създадени и изпратени до човечеството от неизвестен извънземен род, се появяват и във фантастичния епос на Кубрик, създаден по сценарий на Артър Кларк.

Биолози първи забелязват обекта сред пустинята, която някои оприличават на марсиански пейзаж. Снимка: Департамент по публичната сигурност на Юта

Департаментът по публичната сигурност на Юта публикува снимки на металния монолит, които провокираха въображението на десетки потребители в социалните мрежи.

Нелегално е да се инсталират без разрешение скулптури и други произведения на изкуството върху публична държавна собственост, независимо от коя планета произхождат“, се казва в изявление на департамента.

От институцията са готови да обмислят всички логични предположения кой е инсталирал странния обект и кой стои зад създаването му. Точното му местоположение не се разкрива, властите изразяват притеснения, че авантюристи може да се отправят на пътешествие да го търсят и да се загубят в района. Колкото до биолозите, изпратени да преброят овцете, те са местни и добре познават местността, отбелязват от департамента.

„Арт Нюзпейпър“ отбелязва в Туитър, че монолитът прилича на скулптура на артиста Джон Маккракен, починал през 2011 г. Потребител настоява „да оставим монолита намира и да си гледаме работата, за да не призовем извънземно, демон или каквото и да е друго в едно от най-гадните години“.

Снимка: Департамент по публичната сигурност на Юта

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС