Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Монументът „Родината майка“ в Киев може да остане без герба на СССР

Тече национално допитване как да се промени най-високият паметник в Европа

Върху щита на статуята все още стои гербът на СССР. Снимка: Константин Брижниченко/Уикипедия - Монументът „Родината майка“ в Киев може да остане без герба на СССР

Върху щита на статуята все още стои гербът на СССР. Снимка: Константин Брижниченко/Уикипедия

Какво да се направи с герба на СССР върху щита на монумента „Родината майка“ в Киев? Това е въпросът, на който могат да отговорят всички украинци по време на общественото допитване, инициирано от Министерството на културата и информационната политика на Украйна. За инициативата министерството съобщи на страницата си във Фейсбук.

„Техническият процес по освобождаване на „Родината майка“ от съветските остатъци е доста сложен по отношение на безопасността. Важно е да се направи така, че заради промените в натоварването да не се повреди монументът. Ще бъдат привлечени специалисти – инженери и архитекти“, уточнява министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко.

Вариантите, предложени на гражданите за избор, са: да се остави всичко, както досега; да се свали гербът на СССР и щитът да остане чист; да се свали гербът и да се замени с тризъбеца – държавния герб на Украйна. Досега в анкетата са взели участие повече от 250 хил. души.

Преди началото на войната през февруари 2022 г. имаше обществени дискусии за съдбата на паметника. Едно от предложенията беше „Родината майка“ да се превърне в Архангел Михаил, като се „махне бюстът и се добавят крила“. Това предложение включваше дори възможност крилата да са подвижни и да се движат от вятъра.

Монументът „Родината майка“ в Киев се смята за най-високата скулптура в Европа. Заедно с пиедестала той се извисява на 102 метра и тежи 500 тона. Размерът на щита е 12х8 метра, а дължината на меча е 16 метра. Авторът на скулптурата е Василий Бородай. Тя е издигната през 1981 г. на територията на Националния музей за история на Украйна във Втората световна война.

През декември 2021 г. директорът на Украинския институт за национална памет Антон Дробович заяви, че демонтажът на герба на СССР от „Родината майка“ ще струва милиони гривни.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс