POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Монументите, които никога повече няма да видим

Оцелели хиляди години, надживели десетки войни и природни бедствия, днес са унищожени за миг

Палмира, Сирия.
„Оазис в сирийската пустиня“, според ЮНЕСКО, този арамейски град съществува от второто хилядолетие преди Христа и е с една от най-напредничавите архитектури за времето си. Палмира процъфтява през римския и персийския период и допринася за развитието на тези култури. Предполага се, че градът е напълно или отчасти разрушен от бамбардировките. - Монументите, които никога повече няма да видим

Палмира, Сирия. „Оазис в сирийската пустиня“, според ЮНЕСКО, този арамейски град съществува от второто хилядолетие преди Христа и е с една от най-напредничавите архитектури за времето си. Палмира процъфтява през римския и персийския период и допринася за развитието на тези култури. Предполага се, че градът е напълно или отчасти разрушен от бамбардировките.

Тъжна ирония е, че регион, който е толкова богат на археологически паметници от зората на човешката цивилизация, е и сред най-конфликтните в света. Нестихващото насилие и локалните войни заплашват да унищожат някои от най-великите исторически монументи. За съжаление, част от тях вече са безвъзвратно изгубени. СNN изброява 19 паметника, които никога повече няма да видим на живо.

Великата джамия на Самара, Ирак

S01-a

Някога това е била най-голямата джамия в света. Построена е през 9 век край река Тигър, северно от Багдад. Джамията е прочута с кулата Малвия – 52-метрово минаре със спираловидни рампи, по които се изкачват вярващите. Тя е сред най-важните забележителности на Ирак и дори е изобразена на банкнотите. Джамията е бомбардирана през 2005 г. при бунтовническа атака срещу сили на НАТО, като са унищожени върхът на минарето и околните стени.

Будите от Бамян, Афганистан

S02-a

Най-забележителният будистки монумент в разкъсвания от войни Афганистан е сред най-високите изправени статуи на Буда в света – най-голямата е 53 метра, а останалите – по 35. Издълбаният във варовикови скали паметник оцелява над 1500 години, докато на мушка не го взимат талибаните. Те преценяват, че статуите са идолопоклоннически и ги унищожават с динамит и стрелба с танкове.

Древният град Босра, Сирия

S03-a

Босра е обитаван повече от 2500 години и е бил столица на римската провинция Арабия. В центъра му се намира впечатляващ римски амфитеатър, построен през 2 век и оцелял непокътнат чак до войната в Сирия. Сега той е почти напълно разрушен от артилерийски обстрели.

Великата джамия в Алепо, Сирия

S04-a

Паметникът, включен в световното наследство на ЮНЕСКО, е построен през 715 г. от династията на Омаядите и е сред най-старите джамии. Гигантският градеж се развива през вековете и се окичва с прочутото си минаре в края на 11 век. То е унищожено в сирийската гражданска война през 2013 г., а стените и дворът на джамията са сериозно увредени. Историците смятат, че това е най-тежко пострадалият сирийски монумент.

Водните колела в Хама, Сирия

S05-a

Тези 20-метрови дървени водни колела са описани за първи път през 5 век и са били използвани като част от ранна форма на напоителна система. Седемнайсет от тях оцеляха до наши дни и доскоро бяха основната туристическа атракция на 500-хилядния град Хама. През 2014-а обаче няколко от тези скрибуцащи дървени колела бяха изгорени от бойците.

Цитаделата в Алепо, Сирия

S06-a

Крепостта съществува още от времето на Александър Велики и е надживяла римското, монголското и османското господство. Почти непроменена е от 16 век и е един от най-популярните исторически паметници в Сирия. В скорошните боеве цитаделата беше използвана за военна база и няколко от кулите й бяха разрушени.

Пазарът в Алепо, Сирия

S07-a

Покритият пазар в Стария град е прочут в района търговски център със сергиите си за платове, подправки, храни, битови стоки… Тунелите му станаха арена на ожесточени сражения и много от тях бяха унищожени безвъзвратно. ЮНЕСКО определи случилото се като трагедия.

Мостът в град Деир Ез-зор, Сирия

S08-a

Построеният от французите висящ мост беше популярен пешеходен маршрут над река Ефрат. В битката за града той се използваше за доставка на провизии и беше унищожен от бомбардировки.

Нимруд, Ирак

S09-a

Руините на древния асирийски град се намират на територията на днешен Ирак, югоизточно от град Мосул. През 2003-а много от статуите бяха разрушени, а други бяха откраднати и се предполага, че красят частни колекции.

Крак де Шевалие, Сирия

S10-a

Укреплението на кръстоносците датира от 11 век и е надживяло безброй войни и природни бедствия. През 2006-а заедно с разположения наблизо замък Калат Салах Ел-Дин стана част от Световното наследство. Стените на Крак де Шевалие пострадаха тежко от бомбардировки и оръдейни залпове през 2013-а, когато бунтовниците го използваха за база.

Гробът на Йона, Ирак

S11-a

Това е предполагаемият гроб на библейския пророк Йона, в който се пази и зъб на кита, който се смята, че го е погълнал. Монументът датира от 8 век пр. Хр. и е свято място за християните и мюсюлманите. През 2014-а гробът беше напълно разрушен от бойците на Ислямска държава, които обявиха, че така се борят с вероотстъпничеството.

Джамията Халед Ибн Уалид, Сирия

S12-a

Халед Ибн Уалид е сред най-известните османски джамии в Сирия. Огромният монумент се оказа в центъра на битката за град Хомс. Джамията беше разрушена, а вътрешността й опожарена.

Музеят на Арменския геноцид, Сирия

S14

Мемориалът в чест на 1,5 млн. арменци, убити между 1915 и 1923 г., ежегодно се посещава от много поклонници. Архитектурният комплекс се състои от църква, музей и вечен пламък. Разрушен е от бойци на Ислямска държава през 2014 г.

Кирена, Либия

S15-a

Древният гръцки град Кирена е основан през 630 г. пр. Хр. Споменава се в много митове и легенди и е посветен на бог Аполон. Руините му бяха сред най-добре запазените от античността, но по време на либийската революция много от тях бяха разрушени, включително и уникалният некропол.

Музей на ислямското изкуство, Египет

S16-a

Дом на някои от най-впечатляващите колекции с над 100 000 експоната от зараждането на исляма до наши дни. Музеят в Кайро е построен през 1881 г., а наскоро беше подложен на пълна 8-годишна реновация на стойност няколко милиона долара. Малко след повторното си откриване сградата претърпя тежки разрушения и трябваше да бъде затворена отново.

Резиденция Куад е Азам, Пакистан

S17-a

Тази 121-годишна скромна, но елегантна дървена постройка е била дом на първия губернатор на Пакистан генерал Мухамед Али Джина в края на живота му. През 2013-а резиденцията пострада при ракетна атака на сепаратисти и беше почти напълно разрушена.

Джамията Ал-Омари, Газа

S18-a

Древният монумент се намира в сърцето на стария град на Джабаля. Стените, куполът и покривът на джамията бяха разрушени от израелски самолети при скорошни боеве в Газа. В момента град Джабаля е огромен бежански лагер.

Старият Бейрут, Ливан

S19-a

Петнайсетгодишната изключително ожесточена гражданска война, последвалите сражения с Израел и стремителната урбанизация на Бейрут нанесоха непоправими щети на стария град, известен като „Париж на Близкия изток“. Някога прочут с пищната си османска, френска и арт деко архитектура, Старият Бейрут е успял да съхрани едва 400 от 1200-те си исторически постройки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90