VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов начело на режисьорски триумвират в Народния театър

Започва репетиции на нов авторски спектакъл - „Троянският кон“

Александър Морфов ще бъде начело на режисьорската колегия на Народния театър. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Морфов начело на режисьорски триумвират в Народния театър

Александър Морфов ще бъде начело на режисьорската колегия на Народния театър. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Александър Морфов се завърна в Народния, назначен е за главен режисьор на трупата, съобщи за „Площад Славейков“ директорът на театъра Васил Василев. 

Морфов е начело на новосформираната режисьорска колегия, в която са още Явор Гърдев – другото ново назначение в състава, и Диана Добрева. Тримата ще партнират на Василев в определянето на репертоара на театъра, както и за художественото развитие на трупата.

Подходът с режисьорския съвет е новововъдение в Народния театър и обещава различно отношение към репертоарния подбор. Тримата режисьори, които Васил Василев е подбрал, имат коренно различен подход към театъра, доказали са се в различни времена и в различен контекст. Режисьорският триумвират в този състав има всички шансове да възроди Народния театър и най-вече да прекрати наложилата се традиция директорът на институцията да бъде единствено отговорен и за художествената, и за административната дейност на театъра.

Морфов, Гърдев и Добрева ще бъдат основните режисьори на голямата сцена в Народния, подчерта Васил Василев.

Александър Морфов бе директор на театъра в различни периоди след 1989-а. Той е неформален лидер на трупата в продължение на около две десетилетия. Последно го оглави за кратко преди 7 години, след пенсионирането на Павел Васев – сам направи предложение да помогне в тежък за трупата момент, но остана за кратко. Преди пет години бе главен режисьор, но не след дълго се отказа. По време на пандемията тогавашният директор на театъра Мариус Донкин свали спектаклите на Морфов от афиша, не бе тайна, че между двамата има напрежение и когато това стана публично известно, Донкин реши да върне „Хъшове“, но без достатъчно възстановителни репетиции – макар като театрал да бе наясно, че това е невъзможно след толкова дълга пауза. Тогава режисьорът излезе с изявление, че „Хъшове“ няма да се играе, докато Донкин управлява театъра.

Конкурсът за директор на Народния бе спечелен от режисьора Васил Василев и сега няма проблеми пред „Хъшове“. 18 години след премиерата и след около 350 представления, легендарният спектакъл отново ще се играе – при това се завръща триумфално, белязвайки началото на новия сезон на театъра през септември.

Седем години след „На ръба“, Александър Морфов подготвя и нов авторски спектакъл – „Троянският кон“, по „Илиада“ на Омир. Репетициите започват през декември. Василев обмисля с Морфов възстановяването и на други два от най-харесваните от публиката негови постановки – „Дон Жуан“ и „Животът е прекрасен“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90