Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Морфов надраска и вратата на директора на Народния театър: „Официален офис на ДПС”

Режисьорът е поставил нов надпис и на вратата на Велислава Кръстева: „Приемна на ДПС”

Режисьорът Александър Морфов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Морфов надраска и вратата на директора на Народния театър: „Официален офис на ДПС”

Режисьорът Александър Морфов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Още врати бяха надраскани в Народния – на директора и пиарката на театъра. Случило се е вечерта на 7 януари, събота, отново по време на представление на Александър Морфов – „Животът е прекрасен“. „Официален офис на ДПС“, гласи надписът върху вратата на Васил Василев, а „Приемна на ДПС” – върху вратата на Велислава Кръстева. Автор на надписите е Александър Морфов, потвърди лично той пред „Площад Славейков“.

До днес, 9 януари, от театъра не са съобщили официално за появата на новите надписи.

На 29 октомври, по време на репетиция на спектакъла „Хъшове“, Александър Морфов надраска вратата на Кръстева в Народния театър Велислава Кръстева с надписи „ДПС“, „Изчезвай“, „Връзки с обществеността на ДПС“. Режисьорът обясни постъпката си с факта, че Велислава Кръстева се е появила публично на изборите с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Веднага след това директорът започна вътрешна проверка, за която беше назначена комисия от служители и актьори в театъра. Скандалът се разрасна толкова, че главният писател на Народния Захари Карабашлиев подаде оставка. Същото, но с отложен старт, направи и един от триумвирата режисьори в Народния Явор Гърдев.

Директорът Васил Василев в няколко поредни интервюта зае страната на Велислава Кръстева и окачестви случилото се като „вандалски акт“. Намеси се и министърът на културата Велислав Минеков, който изпрати проверяващи в Народния театър, но засега няма резултати от проверката.

Около 50 актьори от трупата подписаха изявление в подкрепа на директора си, а голяма част от тях отидоха на среща с президента с молба да им стане арбитър в спора. От тази среща не произлязоха никакви конкретни резултати.

Актьорът Валери Йорданов, който подкрепя Александър Морфов, в продължение на дни събираше подписка пред театъра в негова защита, но натискът върху него бе толкова силен, че той влезе в болница.

Велислава Кръстева все още е на поста си като директор „Връзки с обществеността“ в Народния театър.

Александър Морфов не е подал оставка и продължава да изразява позицията си по нестандартен начин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg