Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов не ще и да чуе да оглави Народния

Търси се: Временен директор на театъра

Снимка: Румен Добрев - Морфов не ще и да чуе да оглави Народния

Снимка: Румен Добрев

Александър Морфов категорично отказал да заеме отново креслото на директора на Народния театър. Мястото на Павел Васев ще зейне празно след броени дни и както в първата ни трупа, така и в Министерството на културата се чудят кой ще ръководи институцията до избора на нов титуляр.

Павел Васев се пенсионира и тази седмица му е последната в Народния. По неговите думи, всички документи за напускането му вече са разписани. За мястото му скоро ще бъде обявен конкурс. Предложено било на Александър Морфов да ръководи, защото вече има опит начело на театъра, този пост обаче му вися като камък на шията в периода 2000 – 2001 г. и му навлече проблеми с битовизми, с които режисьорът не би си губил времето отново. В момента Морфов репетира „Одисей“ с първата ни трупа.

Всички претенденти за глава на Народния се дърпат от временното управление. Дори Калин Сърменов, който заяви с интервю намерението си да атакува поста. В театъра не желае да се завърне и най-дългогодишният му директор – проф. Васил Стефанов. Затова в празния стол най-вероятно ще се настани един от тримата зам.-директори – Виктор Бойчев, Милица Трайкова и Емил Марков. Най-вероятно ще бъде посочен Виктор Бойчев, който отговаря за художествено-административните въпроси. Той има управленски опит като директор на Кукления театър в Пловдив. В Народния попадна, след като бе харесан за мястото на Васев от Стефан Данаилов.

Мениджърският опит на Павел Васев в културата най-вероятно няма да отиде нахалост. Пред „Площад Славейков“ той разкри, че обмисля няколко предложения за работа в различни арт структури.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg