VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов – новият коз за директор на Народния театър

Вече няколко дни най-коментираната тема в Народния театър е, че Александър Морфов отново ще им бъде директор. - Морфов – новият коз за директор на Народния театър

Вече няколко дни най-коментираната тема в Народния театър е, че Александър Морфов отново ще им бъде директор.

Александър Морфов може би е новият коз на министъра на културата Вежди Рашидов за и. д. директор на Народния театър. Режисьорът, който напусна първата трупа заради Слави Бинев, е получил нова покана да заеме поста до конкурс. А дали е приел, ще научим до броени часове. Източници на „Площад Славейков“ в театъра и в Министерството на културата твърдят, че Морфов е приел назначението.

Директорската криза завладя Народния театър още в началото на миналата година, когато Павел Васев съобщи пред състава, че смята да се пенсионира. Никаква сила – както в трупата, така и в министерството – не бе в състояние да го разубеди. Така в средата на декември Васев се сбогува с колегите си. Вежди Рашидов кани мнозина за поста. За малко не се съгласи актрисата Цветана Манева… В крайна сметка примамливото предложение прие дългогодишният директор на Пловдивския театър Емил Бонев, но 10 дни по-късно той неочаквано се оттегли и все още не е разкрил мотивите си.

Александър Морфов получи поне два пъти покана да управлява трупата. И отказа. Пред „Площад Славейков“ той обясни: „Не желая да се занимавам с администрация – имам един злощастен пример от преди 10 години, когато разбрах, че това не е моят живот.“

Морфов пое ръководството на Народния театър за около една година в периода 2000-2001 г. А състава е от 1993 г. От тогава насам на първата сцена Морфов е поставил 9 спектакъла – „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, „Дон Кихот“ от Сервантес, „Вълшебна нощ“ по Самюъл Бекет, Славомир Мрожек и Йожен Йонеско, „На дъното“ от Максим Горки, „Декамерон или Кръв и страст по Бокачо“ по Джовани Бокачо, „Хъшове“ по Иван Вазов, „Дон Жуан“ от Молиер, „Полет над кукувиче гнездо“ от Кен Киси и „Животът е прекрасен“ по Николай Ердман. Главен режисьор беше от 2009 г., но се отказа преди около месец по време на скандала „Слави Бинев“. В момента Морфов репетира нов спектакъл в Народния.

Режисьорът е поставял в Санкт-Петербургския театър „Вера Комисаржевская“, в Театър „Et cetera“ – Москва, в Московския театър „Ленком“, както и във Франция, Швеция, Македония, Румъния, Латвия и Израел.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС