Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов: Няма да играем „Хъшове“, докато Донкин е директор

Режсьорът с писмо до зрителите и своите „хъшове“

Режисьорът Александър Морфов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Морфов: Няма да играем „Хъшове“, докато Донкин е директор

Режисьорът Александър Морфов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Спектакълът „Хъшове“, която беше включен еднократно в септемврийския афиш на Народния театър, няма да се играе по искане на режисьора Александър Морфов, научи от самия него „Площад Славейков“. Причината е, че директорът Мариус Донкин е отказал да отпусне време и място за възстановителни репетиции за спектакъла, който не е игран две години, с обосновката, че „Диана Добрева е пред премиера и ще репетира усилено“.

В емоционално обръщение към колегите си от спектакъла режисьорът Александър Морфов заявява:

„Е, приятели, Хъшове, какво ще кажете???

Директорът на театъра, на Народен театър „Иван Вазов“, кандидатът за общински съветник на ДПС Мариус Донкин, разрешава да се играе спектакъла „Хъшове“, без да осигури никакви репетиции за възстановяване на спектакъла, който от две!!! години е свален от репертоара… както и всички други мои спектакли! Разбира се, тази гавра е с цел ние сами да се откажем от възможността да изиграем спектакъла, лишени от НОРМАЛНИТЕ И НЕОБХОДИМИ репетиции за възстановяването на спектакъла и да прехвърли отговорността върху нас!!!

Кандидатът на ДПС Донкин организира „Общонационално турне“ в чест на годишнината от смъртта на Иван Вазов и не включи най-емблематичното произведение на Вазов — „Немили недраги“. Може би съветникът на ДПС не знае, че „Хъшове“ е драматизация на повестта „Немили недраги“ или неговите партийни съветници са решили, че не е добре за ДПС този спектакъл да съществува в репертоара на Народния театър! Кандидатът за общински съветник на ДПС — Мариус Донкин е ВАШИЯТ ДИРЕКТОР!

Мълчете си и си трайте! Гордейте се!

С огромно съжаление и извинение към нашите зрители трябва да съобщя, че спектакълът „Хъшове“ няма да се играе на сцената на Народен театър „Иван Вазов“, поне докато този човек е директор на театъра!“

„Хъшове“ е част от програмата на Народния театър от 2004 г. насам. Последното му представление беше през февруари 2020 г., а след падането на пандемичните ограничения спектакълът не е включван изобщо в афиша на Народния. През май 2021 г. беше стартирана петиция за връщане на „Хъшове“ на сцената.

Вижте още: СВАЛЕНИ ЛИ СА ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА НА МОРФОВ ОТ АФИША НА НАРОДНИЯ?

Натискът от страна на обществеността и медиите стана причина Народният театър „Иван Вазов“ да го включи като откриващ спектакъл на инициативата „Театър пред театъра“, с уговорката, че поради технически сложното постановъчно решение представлението ще бъде на Голяма сцена на 13 септември.

През август изтича петгодишният мандат на директора на Народния театър Мариус Донкин. Все още не е обявен конкурс за мястото му. Вероятно това ще бъде направено от редовен министър на културата, след като служебният Велислав Минеков все още не е подписал заповед за конкурса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg