СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов отново напуска Народния театър

Напускането на Александър Морфов (на снимката) не е провокирано от конфликт, нито е уволнен, твърди директорът на Народния театър Мариус Донкин. Снимка: Румен Добрев - Морфов отново напуска Народния театър

Напускането на Александър Морфов (на снимката) не е провокирано от конфликт, нито е уволнен, твърди директорът на Народния театър Мариус Донкин. Снимка: Румен Добрев

Молба за напускане е подал Александър Морфов, главен режисьор на Народния театър. Излязла първо в жълта медия, новината е потвърдена пред „Дневник“ от директора на първата ни трупа Мариус Донкин. 

Напускането на Морфов не е провокирано от конфликт, нито е уволнен, става ясно от думите на Донкин. Той не е имал разговор с режисьора преди да получи молбата му.

Дали обаче не е форма на бунт, както вече се е случвало? Мариус Донкин смята, че Александър Морфов напуска заради друг ангажимент.

„Г-н Морфов е голям човек, има глава на раменете си – казва директорът на Народния пред „Дневник“. – Взел е това решение вероятно защото си има някаква друга работа. Не е притискан, нито нещо е искано от него.“

Във вестник „България днес“ се твърди, че Морфов напуска заради творчески различия с ръководството на Народния. Донкин отрича тази версия, но в думите му има намек, че не е в отлични отношения с главния режисьор на театъра:

„Аз спорове с него нямам. Той не е имал време през тази година да спори с мен.

Той винаги така си подава документите, не уведомява никого. За неплатени отпуски, за всичко“.

Въпреки честите си отъствия от страната заради постановки в чужбина, Александър Морфов е неформалният лидер в първата трупа. В последните години стана ясно, че единствено той може да обедини актьорите в този театър, съставен от ярки индидуалисти и противоречия. Въпреки конфликта си с бившия министър на културата Вежди Рашидов, преди време Морфов сам пожела да оглави трупата, за да не допусне в директорското кресло на театъра хора с нездрави амбиции – но не след дълго напусна, тъй като – по думите му – нищо не е могъл да промени. Но трябва да се отбележи нещо положително, което Морфон направи като дректор в този период: върна името на „Сълза и смях“, отнето на театъра на читалище „Славянска беседа“ от Народния, който е собственик на марката.

Вижте още: МОРФОВ И ПЕПЕРУДЕНАТА ТАЙФА

От спектакъла „На ръба“, чиято премиера бе през месец април 2015-а, Александър Морфов не е поставял ново заглавие в Народния театър. Представлението бе най-силният коментар на ситуацията в България, правен някога от режисьора. Морфов не смята, че има нужда от изказвания в публичното пространство, подчертава, че неговата трибуна е театралната сцена.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg