Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов: Оттеглям се, презирам това чалга правителство

Режисьорът в sms до зам.-министъра на културата Боил Банов: Не смятам за справедливо Народният театър да е с еднакъв коефициент с останалите и даже провинциалните театри

„Подадох оставка, защото Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри. На 23 юли му е отнет статутът на национален културен институт“, казва Александър Морфов. - Морфов: Оттеглям се, презирам това чалга правителство

„Подадох оставка, защото Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри. На 23 юли му е отнет статутът на национален културен институт“, казва Александър Морфов.

„Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра“, обяснява пред БГНЕС молбата за напускане на директорския пост в Народния театър режисьорът Александър Морфов.

„Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен“, казва Морфов.

„Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя – продължава режисьорът. – А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина – да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение – това е ужасно.“

Попитан дали въпреки оставката от директорското място все пак ще остане в Народния театър, Морфов казва, че засега не знае:

„Всичко зависи как от тук нататък ще се развият нещата. Така или иначе моите представления се играят в театъра – по-нататък, ако обстоятелствата са приемливи, бих и направил постановка, но засега не мога нищо повече да кажа“.

„За мен най-добрият начин човек да сподели своите съгласия и несъгласия, омрази и любови, остава чрез онова, което той най-добре може. Аз нямам по-голяма трибуна от сцената, така че оставам да се занимавам с театър“, твърди театралът.

„Подадох оставка, защото Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри – казва той. – На 23 юли е прието по-ниско финансиране. Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е станало и с операта и с всички общо 7 такива институти.

Във въпросното постановление от 23 юли няма вече такова уточнение за статута. Няма дори привидно отделяне на националните институти. Всички са под една черта, като Народният театър е сред всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните – казва режисьорът. – Как да си обясня всичко това, освен с едно-единствено нещо – нехайство и престъпна незаинтересованост, дори умишлено принизяване на значението на театъра въобще.“

Преди да вземе решение да напусне директорския пост, Александър Морфов разкрива, че е изпратил няколко sms-а до зам.-министъра на културата Боил Банов.

„Боиле, въпреки всички твои аргументи, не смятам за справедливо Народният театър да е с еднакъв коефициент с останалите и даже провинциалните театри!!! НЕ Е ПРАВИЛНО! Готов съм веднага да си тръгна, ако мислите, че включвам себе си в това изискване. Става въпрос за най-важния и представителен театър и културен институт на нещастната ни Родина!“, гласи едно от съобщенията на Морфов до Банов.

„Няма да приема тази уравниловка с провинциалните театри! Ако приемете това решение за еднакъв коефициент, ще напусна веднага. Не, че ще е голяма загуба… Парадоксът е, че ако го приемете, ще ме освободите от нечовешки за мен мъки, но ме боли за театъра и за това настоявам!!!“, предупреждава в друг sms режисьорът.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90