Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов се отказа от премиерата, ще управлява

Александър Морфов изостави временно режисьорската си работа. Снимка: Румен Добрев - Морфов се отказа от премиерата, ще управлява

Александър Морфов изостави временно режисьорската си работа. Снимка: Румен Добрев

Премиерата на новия спектакъл на Александър Морфов „На ръба“, планирана за неделя, няма да се състои. Режисьорът реши да изостави представлението, за да се отдаде на работата си като директор на Народния театър, научи „Площад Славейков“.

Постановката му „На ръба“ е почти готова, но проектът ще бъде замразен до по-добри времена. Творбата е за античния пътешественик Одисей, но не е нито по Джеймс Джойс, нито по старогръцките митове и легенди на Николай Кун, а по авторски текстове на Морфов.

Бунтът срещу властта на режисьора съвпадна с разгара на репетициите му в Народния театър. Водещата роля беше поверена на Деян Донков. Морфов градеше динамично новия спектакъл и по време на директорската криза в театъра. Работеше над „На ръба“ и когато подписа договора си за директор на Народния. Представлението и административната работа вървяха успоредно, докато в крайна сметка режисьорът не установи, че трябва да остави едното. И се отказа от онова, което върши най-добре – да поставя спектакли, в името на любимия си театър.

На Морфов му предстои и пътуване в чужбина. Предстои да разберем дали ще замине и ако го направи кой ще управлява Народния театър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС