Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Морфов се завръща с нов спектакъл

Не в Народния, а в Плевенския театър

Александър Морфов по време на репетиция в Плевенския театър. Снимка: Тихомир Христов - Морфов се завръща с нов спектакъл

Александър Морфов по време на репетиция в Плевенския театър. Снимка: Тихомир Христов

Дългото отсъствие на Александър Морфов от българската сцена приключва – най-търсеният български режисьор се завръща с нов спектакъл, но не в Народния, нито в София, а в Плевенския драматично-куклен театър. След месец и половина публиката ще види неговата „Антигона“.

Морфов ще се появи не там, където е очакван – в Народния театър, на тази сцена той постави заглавия, белязали историята на трупата от последните 30-ина години. Оказа се, че първата ни сцена е затворена за него заради конфликт с директора Мариус Донкин. Морфов дори се зарече, че няма да поставя в Народния, докато Донкин е на директорския пост.

Последното заглавие на режисьора у нас бе „На ръба“ в Народния театър. От тогава работи предимно в чужбина – в Русия, бившите съветски републики, в Израел, в държавите на Балканите. Междувременно бе канен от редица директори на столични театри, но никъде не се стигна до спектакъл.

Вижте още: ОТКАЧЕНА НЕЖНОСТ НА РЪБА

Изборът на Морфов да поставя в Плевенския театър може да се приеме и като подкрепа към директора на трупата Васил Василев, който в момента е участник в конкурса за директор на Народния театър.

Новината за завръщането на режисьора бе оповестена в страницата на театъра във Фейсбук. Поместени са снимки от кастинга и първите репетиции.

Новият спектакъл на Александър Морфов ще бъде върху версията на Жан Ануи, стъпила върху трагедията на Софокъл – „но всеки, който познава театъра на Морфов знае, че сценичният вариант ще се създава в процеса на репетициите“, отбелязват от театъра.

„Има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на Антигона, така и трагичните последствия от политическата гордост – гласи анонсът. – Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и новият спектакъл е своеобразно продължение на търсения в тази посока. Достатъчно е да си спомним представлението му „На ръба“. Спектакълът не само ще въведе в света на античния мит, а ще ни върне към самите себе си в най-красивите ни прояви, когато жаждата за свобода и истина надделява над всичко.“

Премиерата на „Антигона“ ще бъде на 20 април, съобщи Василев пред „Площад Славейков“.

Снимка: Тихомир Христов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах