Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Морган Фрийман: Легализирайте марихуаната!

Актьорът признава, че лекият наркотик е единственото нещо, което облекчава болките му

Според Фрийман от канабиса има и културни ползи. - Морган Фрийман: Легализирайте марихуаната!

Според Фрийман от канабиса има и културни ползи.

Носителят на Оскар Морган Фрийман призова за повсеместна легализация на канабиса и обясни за своя собствен позитивен опит с наркотика като средство за облекчение на болката. 77-годишният актьор пострада тежко при автомобилна катастрофа през 2008 г., като счупи кости в левите си ръка, рамо и лакът. „Марихуаната е единствената субстанция, която ми помогна“, каза Фрийман пред „Дейли Бийст“.

„Те казват – „Пушиш това, хлапе, пристрастен си“. Моята първа съпруга ми откри марихуаната преди много години. Как я приемам? Както дойде! Ям я, пия я, пуша я, шмъркам я. Тази нагласа назрява все повече и ръцете ѝ стават все по-дълги. Ключът е в разбирането, че алкохолът няма реална медицинска употреба. Може би ще ви успокои след едно питие, но две или три влошават нещата“, обясни актьорът.

„Марихуаната има много полезни употреби. Имам фибромиалгия на едната ръка и единственото, което облекчава болката ми, е канабисът. Често се говори за деца с припадъци и е доказано, че марихуаната им действа добре, тя реално им позволява да имат нормален живот. Това тяхно право тук, за мен, заповядва: Легализирайте марихуаната навсякъде!“, добавя Фрийман.

Според актьора канабисът има и културни ползи. Актьорът сравни атмосферата между оригиналния мирен фестивал в Удсток и неговата 30-годишнина преди 16 години, окървавена от протести и арести: „Какви негативни ефекти? Вижте Удсток през 1969 г. Властите казаха – няма да ги закачаме и да им казваме нищо за пушенето на марихуана. Нямаше никакъв проблем, нито един бой. Сега се сетете какво се случи през ’99“.

Употребата на канабиса в момента е гореща тема в САЩ. Четири щата вече легализираха наркотика, а други 12 приеха законови мерки за допускане на марихуана за медицинска употреба и декриминализацията на притежанието в определено количество.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg