Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морган Фрийман се обижда от определението „афроамериканец“

Не може да ме идентифицирате само като чернокож, казва актьорът

„Когато кариерата ми започваше, исках да бъда хамелеон, но след това се превърнах в знаменитост“, казва Морган Фрийман. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Морган Фрийман се обижда от определението „афроамериканец“

„Когато кариерата ми започваше, исках да бъда хамелеон, но след това се превърнах в знаменитост“, казва Морган Фрийман. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Морган Фрийман заяви, че наименованието „афроамериканец“ трябва да бъде извадено от речника, защото е обидно. В интервю за „Сънди Таймс“ актьорът казва, че държи публично да се противопостави на употребата му.

Определението „афроамериканец“, използвано за всички тъмнокожи, е неточно, твърди Фрийман, цитиран от „Гардиън“.

„Аз не се идентифицирам с тази дума. Чернокожите са имали различни определения, включително думата с „н“, и нямам идея как тези неща се прихващат, но всеки използва „афроамериканец“. Но какво означава това всъщност? Повечето чернокожи хора от тази част на света са мелези. А вие казвате „Африка“, като че ли е държава, при положение, че е континент, като Европа.“

Възмущението на Фрийман засяга и „Месец на историята на чернокожите“ (Black History Month), който се отбелязва всяка година през февруари в САЩ и Канада и през октомври във Великобритания и Ирландия. Тогава се провеждат множество инициативи, отбелязващи приноса на чернокожите за историята, и се изтъкват постиженията им в различни сфери на изкуството и живота.

„Искате да сведете историята ми до един месец?“, пита Фрийман в интервюто.

Морган Фрийман не за пръв път защитава тази теза – в интервю за „Гардиън“ от 2012 г. той коментира, че не приема да бъде наричан „афроамериканец“, предпочита „чернокож“. А Месецът на историята на чернокожите, твърди той, води до маргинализиране.

„Историята на чернокожите е американска история, двете са дълбоко преплетени“, отбелязва актьорът.

Попитан от „Сънди Таймс“ дали се съгласява с изказването на Дензъл Уошингтън, че се гордее, че е чернокож, но това не изчерпва личността му, Морган Фрийман изразява категоричното си съгласие:

„Да, точно така, напълно вярно. Не може да ме идентифицирате само като „чернокож“.

Днес на 85 години, актьорът прави равносметка на кариерата си и споделя съжалението си, че не е играл повече различни персонажи.

„Когато кариерата ми започваше, исках да бъда хамелеон – казва той. – Помня Де Ниро, който в началото поемаше по множество различни пътеки, беше почти неразпознаваем. Аз също имах такива възможности, но колкото по-зрял ставах в този бизнес, в един момент се превърнах в знаменитост. Тогава си малко прецакан, защото играеш много пъти един и същи тип роли, хората те наемат и казват „Искам теб“. И заживяваш с това. Не мисля, че в последните десет години съм правил нещо, което е да е било различно. „Да возиш мис Дейзи“ и „Слава“ бяха различни. А сега? Сега съм себе си, персонажът се адаптира към теб, вместо обратното, затова правя това, което събуди интереса ми. Понякога е само заради парите.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg