Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Мощни бетонови инжекции“ за Голямата базилика

Възобновяват работата по възстановката на храма

С идването на пролетта ще продължи възстановката на Голямата базилика в Плиска. Снимка: НИМ  - „Мощни бетонови инжекции“ за Голямата базилика

С идването на пролетта ще продължи възстановката на Голямата базилика в Плиска. Снимка: НИМ

Основите на Голямата базилика в Плиска „ще бъдат заздравени с мощни бетонови инжекции“, предупреждават директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и проф. д-р инж. Тони Малеев, автор на проекта за укрепване на основите на храма.

В съобщение до медиите двамата оповестяват, че възобновяват работата по Голямата базилика в първата българска столица. През този сезон намеренията на екипа са да възстановят Свещения кладенец (с чиито „фекални води“ директорът на НИМ „покръсти“ Бойко Борисов ), Ротондата и Баптистериума (според Димитров – Кръщелната). Димитров определя тези обекти за приоритетни, „след като спонтанно в руините на храма започнаха да стават много сватби и кръщенета“.

„Бетоновите инжекции“ се налагали заради опасенията на конструкторите, че храмът е построен върху льосова основа (глинестна почва) и „когато църквата се издигне нависоко, льосът може да не издържи тежестта на строежа“.

Проектът за заздравяване на основите – дело на инж. Тони Малеев – е одобрен от Министерството на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС