Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Московско кино глобено заради филма „Диванът на Сталин“

В Русия забраняват пореден филм за жестокия тиранин

Жерар Депардийо и Еманюел Сение в „Диванът на Сталин“ - Московско кино глобено заради филма „Диванът на Сталин“

Жерар Депардийо и Еманюел Сение в „Диванът на Сталин“

Собствениците на московския кинотеатър „Пионер“ бяха глобени 80 хиляди рубли (2222 лева) заради прожекция на френския филм „Диванът на Сталин“. Това е станало по решение на първоинстанционен московски районен съд, съобщава изданието „Ведомости“.

Без да е получил удостоверение за разпространение от Министерството на културата, „Диванът на Сталин“ (с наскоро взелия руски паспорт Жерар Депардийо в ролята на Йосиф Висарионович) е бил показан в киното еднократно в рамките на международния фестивал „Наконец-то в кино“. По закон за прожекцията на филм на фестивал не се изисква удостоверение за разпространение.

Съдията, застанал на страната на Министерството, все още не е обяснил причините за решението си — мотивите ще бъдат обнародвани по-късно.

На 25 януари в „Пионер“, независимо от забраната на Министерството на културата (което отмени издаденото малко по-рано разрешение), бе показан и друг филм за Сталин — британската комедия „Смъртта на Сталин“. На първата (следобедна прожеция) филмът бе гледан от много пенсионери, които го определиха като „правдив“ и похвалиха създателите му.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

След  наколко сеанса в „Пионер“ пристигна полиция, а сътрудници на Министерството на културата съставиха протокол за нарушение. Въпросът за наказанието ще се решава в съда.

Вижте още: СТАЛИН УМРЯ, ХА-ХА-ХА!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах