Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Московското кметство скри данните за доходите на Никита Михалков

През 2018-а режисьорът декларира 529 млн. рубли (7,2 млн. евро)

Никита Михалков обясни своя доход с това, че дава майсторски класове в чужбина, за които получава хонорари между 25 и 30 хил. долара, същевременно има наследствено право над картините на Суриков и Кончаловски. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Московското кметство скри данните за доходите на Никита Михалков

Никита Михалков обясни своя доход с това, че дава майсторски класове в чужбина, за които получава хонорари между 25 и 30 хил. долара, същевременно има наследствено право над картините на Суриков и Кончаловски. Снимка: ЕПА/БГНЕС

От данните за доходите за ръководителите на московските театри, които ежегодно публикуват московските власти, изчезна декларацията на Никита Михалков. Това не противоречи на закона, но по мнение на експерти така чиновниците опитват да избегнат скандал, аналогичен на миналогодишния. През 2018-а Михалков отчете доходи над 529 млн. рубли (7,2 млн. евро), съобщава Би Би Си.

Отдел „Култура“ в Московското кметство публикува в края на май декларациите на ръководителите на московските театри и културни учреждения за 2018-а. Най-богат от ръководителите в културата се оказа художественият ръководител на Московския театър на естрадата Генадий Хазанов, заработил над 88 млн. рубли. На второ място е президентът на Московския международен дом на музиката Владимир Спиваков – според декларацията си той е заработил 73, 5 млн.

В документа отсъства декларацията на Михалков, който от 2017-а работи като художествен ръководител на Държавния театър на киноактьора. Вместо неговата, отдел „Култура“ дава сведение за доходите и имуществото на директора на театъра Степан Шаумян, а също и на неговата съпруга.

1,5 млн. рубли на ден

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Миналогодишната публикация с декларацията за доходите на Михалков предизвика силни вълнения в медиите. Оказа се, че известният режисьор и глава на кинокомпанията „TриТе“ е заработил за 2017-а над 520 млн. рубли, тоест доходът му е съставлявал около 1,5 млн. рубли в денонощие (20,5 хил. евро).

Освен това в миналогодишната му декларация беше посочено, че Михалков притежава 86 парцела земя, 11 нежилищни сгради и вили, шест жилищни сгради, шест апартамента, пет паркинга, лек автомобил „Лада“, хеликоптер и трактор.

Заплащането и имуществото на Михалков предизвикаха широко обсъждане в медиите. Режисьорът обясни своя доход с това, че дава майсторски класове в чужбина, за които получава хонорари между 25 и 30 хил. долара, същевременно има наследствено право над картините на Суриков и Кончаловски, които по негови думи струват милиони.

„Моят финансов мениджър работи професионално и талантливо с ценни книжа, внася пари в изгодни програми и инвестира в доходни компании – при това компании на територията на нашата страна, а не в чуждестранни футболни клубове. И всичките ми средства се намират в банки в Русия, а не са закопани в гаражи и скрити в офшорки“, каза тогава Михалков.

„TриТе“ на Михалков редовно получава бюджетно финансиране от Министерство на културата и фонда за кино, държавно финансиране имат всички последни филми на студиото – „Те – 34“, „Тренер“, „Движение ВВерх“ и „Екипаж“. Канал „Русия 24“ излъчва предаването на Михалков „Бесогон тв“. През 2018-а той пусна шоуто за младежка култура „Ребята, а вы не а.у.е ли?“, в което заяви, че популярните руски музиканти налагат на младежта затворническа култура.

През 2018-а Михалков бе доверено лице на Владимир Путин на президентските избори и на Сергей Собянин за кметските избори в Москва.

Пресслужбата на Държавния театър на киноактьора не можа да отговори на въпроса защо тази година отдел „Култура“ не е публикувал декларацията на Михалков. Твърдят, че са я предоставили. От отдел „Култура“ на Московското кметство отказват коментар. Пиарът на Михалков не дава отговор на руската служба на Би Би Си.

Доходите на Валери Гергиев

Министерството на културата вече две години не публикува сведения за доходите и имуществото на диригента Валери Гергиев – художествен ръководител – директор на Мариинския театър. През 2016-а Гергиев бе най-богатият художествен ръководител в Русия с доходи 154 млн. рубли (2,1 млн. евро). След това театърът и министерството спряха да оповестяват доходите на Гергиев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах