Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Москва иска останките на Рахманинов, погребан в Ню Йорк

Руските власти настояват композиторът да почива в родното си място в Новгород. Потомците му възразяват

Според наследниците на композитора, в завещанието си Сергей Рахманинов е пожелал да бъде погребан в Ню Йорк. - Москва иска останките на Рахманинов, погребан в Ню Йорк

Според наследниците на композитора, в завещанието си Сергей Рахманинов е пожелал да бъде погребан в Ню Йорк.

В ход е нов епизод от надпреварата за показен културен патриотизъм, в която се е впуснала Русия, пише „Фигаро“. Преди дни Дмитрий Медведев излезе с призив към руските режисьори да правят повече оригинални филми за историята на страната, а сега Москва се опитва да си върне тленните останки на композитора Сергей Рахманинов, починал в Ню Йорк през 1943 г. Руските власти обаче се сблъскват с нежеланието на наследниците на големия композитор, избягал от родината си след болшевишката революция.

„Според американските източници Сергей Рахманинов е голям американски композитор от руски произход, заяви неотдавна руският министър на културата Владимир Медински, обвинявайки САЩ , че „са приватизирали безцеремонно името на Рахманинов”, който получил американско гражданство малко преди смъртта си.

Сергей Рахманинов

Сергей Рахманинов

Министърът, който направи културния патриотизъм свое кредо, призова към връщане останките на големия композитор и пианист на ХХ век, като наблегна, че гробът на Рахманинов в гробището „Кенсико”, недалеч от Ню Йорк, бил в „плачевно състояние”.

Г-н Медински предлага останките му да бъдат положени в Новгород, в северозападна Русия, където Рахманинов прекарва първите години от живота си. Един от заместник губернаторите на областта, Александър Смирнов, твърди, цитиран от ТАСС, че руските дипломати вече били в официални преговори с американската страна.

„Наследството, душата и талантът на Рахманинов принадлежат на Русия, той самият го е заявявал нееднократно”, напомня пианистът Денис Мацуев, художествен директор на Фондацията Рахманинов.

Музикантът искал да бъде погребан в Ню Йорк

За да се говори обаче за евентуално репатриране на останките на композитора, който почива в САЩ редом със съпругата и дъщеря си, „трябва преди всичко да се получи разрешение от наследниците му, обръща внимание Мацуев и призовава да не се впускаме в политически спекулации.

„Ние не възнамеряваме да действаме против волята на Сергей Рахманинов”, заяви пред Би Би Си една от правнучките на композитора, Сюзън Уонамейкър, която уверява, че в завещанието си композиторът е пожелал да бъде погребан в Ню Йорк.

Rachmaninoff

Рахманинов е считан за предател в родината си в годините на СССР.

Идеята за репатриране на останките, която изниква като от нищото, се обяснява повече с политически съображения, отколкото с внезапно събудил се интерес към композитора, твърди музикалният критик Сергей Ходнев, който пише за всекидневника „Коммерсант”.

„Намерението е по-скоро да се отнеме Рахманинов от САЩ, тъй като в американското съзнание той е един от тях, а и самият Рахманинов е бил силно повлиян от американския джаз“, заявява Ходнев пред АФП.

Според руските власти американците представят Рахманинов за техен.

Според руските власти американците представят Рахманинов за техен композитор.

Откакто Владимир Путин се върна в Кремъл през 2012 г., той дърпа тънката струна на патриотизма, тъй като „налице е политическа необходимост от предоставянето на нов патриотичен спектакъл – тъжно, но триумфално събитие, което да даде подем на националния дух”, смята Ходнев.

Произлязъл от аристократично семейство, Рахманинов е считан по време на съветската епоха в родината за предател, защото е избягал от Русия в мътните времена на революцията от 1917 г. – независимо, че е пращал пари в помощ на Червената армия по време на Втората световна война.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90