Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Москва организира контра-Евровизия. Няма желаещи за участие

Изпълнители от чужбина отказаха да посетят вечеринка в Русия в чест на конкурса

В деня на терористичния акт в петербургското метро делегацииите изпратили в Русия писма със съболезнования, в които уведомявали, че „ще могат да дойда в Москва саво ако Русия бъде допусната до гласуването“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Москва организира контра-Евровизия. Няма желаещи за участие

В деня на терористичния акт в петербургското метро делегацииите изпратили в Русия писма със съболезнования, в които уведомявали, че „ще могат да дойда в Москва саво ако Русия бъде допусната до гласуването“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Участници в международния музикален конкурс „Евровизия 2017“ отказаха да посетят руска вечеринка, посветена на съревнованието, по повод забраната на певицата Юлия Самойлова да пътува за Украйна. За това пред ТАСС е съобщил организаторът на мероприятието Дмитрий Мелников във вторник, 4 април.

„Отначало съгласие за участие в концерта дадоха 10 страни участнички, но после заради политическата ситуация чуждестранните гости се отказаха “, обяснил Мелников.

По думите на организатора на подгряващия концерт, на 3 април, в деня на терористичния акт в петербургското метро, делегацииите изпратили писма със съболезнования, в които уведомявали, че „ще могат да дойда в Москва само ако Русия бъде допусната до гласуването“.

Мелников обяснил, че радиотелевизионните компании, излъчващи „Евровизия“, не могат да подкрепят събитие в страна, „която няма да участва в съревнованието и няма да гласува“. Организаторите на вечеринката са спрели продажбата на билети до изясняване на ситуацията.

Концертът в чест на „Евровизия 2017“ трябваше да се състои на 21 април в Москва. Планирано бе на него Юлия Самойлова да изпее конкурсната песен Flame is Burning, а след нея да се включат участниците в „Евровизия“ от България, Гърция, Молдова, Израел, Азербайджан, Армения, Швейцария и Италии. В програмата щяло да има и руски певци, участвали в различни издания на „Евровизия“, пише сайтът dni.ru.

В края на март ръководителката на Европейския съюз за радио и телевизия, Ингрид Делтенре, изпрати писмо до украинския премиер Владимир Гройсман. В него се казва, че членовете на ЕСРТ оценяват много негативно получилата се ситуация, а някои европейски телевизии, чиито имена не се споменават, имали намерение да бойкотират музикалния конкурс.

Службата за сигурност на Украйна затвори границите на Украйна за Самойлова на 22 март. Решението бе провокирано от концерта на певицата в Крим през 2015 г., което в Украйна се смята за нарушение на държавната граница.

Полуфиналите на „Евровизия 2017“ ще се състоят на 9 и 11 май, а финалът — на 13 май.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС