Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Москва отмени радикален кинофестивал в услуга на близък до Путин

Събитието изследваше проблеми като неонацизма и хомофобията в Русия

Ръководител на събитието заместител е Евгений Герасимов, член на управляващата партия „Единна Русия“ на Владимир Путин.  - Москва отмени радикален кинофестивал в услуга на близък до Путин

Ръководител на събитието заместител е Евгений Герасимов, член на управляващата партия „Единна Русия“ на Владимир Путин.

Фуски филмов фестивал, прочут с прожекциите на провокативни теми като проблема с местните неонацисти или хомофобията, е отменен и заменен от друг – поверен от член на партията на Владимир Путин.

Московската градска администрация внезапно спря финансирането на 13-ото издание на „Московска премиера“, който трябваше да бъде открит на 2 септември. Решението е мотивирано с местна икономическа криза, посочва „Холивуд Репортър“.

„Във връзка с тежките икономически условия, културният департамент на Москва ограничи използването на бюджетни ресурси през 2015 г. и отмени финансирането на няколко събития, сред които „Московска премиера“, се посочва в писмо от властите до организаторите.

В него обаче се уточнява, че нов, „позитивен, младежки ориентиран“ фестивал ще бъде учреден, за да замени „Премиера“. Ръководител на събитието е Евгений Герасимов, член на управляващата партия „Единна Русия“ на Владимир Путин. Фестивалът ще се проведе от 4 до 7 септември.

Филмовият критик Вячеслав Шмиров, който управляваше „Московска премиера“, вече заяви пред руски медии, че няма да работи с новия фестивал и че не храни надежда прожекциите от 13-ото издание на неговото събитие да бъдат спасени.

„Нашият фестивал съществува от 12 години и има много различна програма, показвайки филми като „Русия-88“ и „Зимна пътека“, коментира Шмиров.

„Русия-88“ от 2009 г. е пародиен филм за руските неонацисти, докато „Зимна пътека“ разказва за класически певец, който започва хомосексуална връзка с уличен гангстер.

Билетите за „Московска премиера“ бяха безплатни и се получаваха като ваучери с вестник „Московски комсомолец“. Според Шмиров това е най-вече социален фестивал и благотворителен проект, който съществува за онези хора, най-вече от по-възрастното поколение, които иначе не могат да си позволят да ходят на кино.

През февруари стана ясно, че Русия ще освободи фестивалите от спорните нови правила в страната, според които всички филми трябва да получат лиценз от властите преди да бъдат прожектирани публично. Регулацията, насочена към вземането на мерки срещу творби, които „заплашват националното единство“ или „оскверняват културата“, беше въведена миналата година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах