Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Москва закрива всичките си градски вестници

Местните издания ще бъдат издавани само от една одобрена от властта компания

В момента в Московска област излизат 57 общински вестници, за които областната управа харчи годишно 1 милиард рубли (около 16 млн. евро). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Москва закрива всичките си градски вестници

В момента в Московска област излизат 57 общински вестници, за които областната управа харчи годишно 1 милиард рубли (около 16 млн. евро). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички вестници, издържани от властите на Московска област, ще бъдат закрити, а работещите в тях – съкратени, съобщава „Медиазона“. Медии за града и областта ще издава само издателската съща „Подмосковие“.

Плановете са обсъдени по време на съвещание на комисия по информационни и социални комуникации на Московския областен съвет на 8 юли. Реорганизацията е обяснена с необходимостта да се оптимизират разходите. В момента в Московска област излизат 57 общински вестници, за които областната управа харчи годишно 1 милиард рубли (около 16 млн. евро).

Директорът на издателска къща „Подмосковие“ Сергей Герасименко уточнява, че засега не е решено дали ще бъде създаден общ бранд, под който ще излизат общинските вестници или ще бъдат запазени предишните им заглавия.

Журналистите от вестниците, застрашени от закриване, са подготвили колективно писмо, в което се казва:

„По най-скромни изчисления, от работата си ще бъдат лишени поне 800 души. Повече от половината от тях са журналисти. Градските вестници ще бъдат унищожени и утилизирани. Изданията ще се превърнат в еднакви, писани под индиго, „военни стенвестници“, а местните новини ще изчезнат“.

Журналистите смятат, че средствата няма да бъдат икономисани, а просто ще се пренасочат към джобовете на „определени хора“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах