Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мост с пищни градини над Темза. Разходката с резервация

Ограниченият достъп ядоса лондончани

Богато озелененият мост над Темза ще бъде открит през 2018 г. - Мост с пищни градини над Темза. Разходката с резервация

Богато озелененият мост над Темза ще бъде открит през 2018 г.

Стотици години Темза вдъхновява всевъзможни типично британски архитектурни лудости. Лондонските й брегове са пресичани от много мостове – едни стари и достолепни, други свръхмодерни и необичайни.

Сега реката ще бъде пресечена от още един, който ще бъде завършен през 2018 г. Този мост не е нито най-авангардният, нито най-помпозният, но е най-спорният строителен обект в Лондон. Проектът на английския архитект Томас Хартуик няма да бъде достъпен за широката общественост. Вместо това щедро озелененият мост-градина ще оперира частна туристическа атракция, посещението на която ще изисква резервации.

„Той ще ускорява ритъма на сърцето и ще успокоява съзнанието. Ще очарова всеки свой посетител“, обещава главният мениджър на моста Джоана Лумли.

Оказва се обаче, че този посетител няма да може да се наслади на моста-градина, ако е в група над 8 човека, ако кара колело, ако иска да го посети през нощта и особено ако планира протест. Така проектът няма да бъде публичен, както първоначално беше обявено, негодуват лондончани.

Красивото съоръжение, финансирано от британските данъкоплатци, ще бъде с платен вход.

Красивото съоръжение, финансирано от британските данъкоплатци, ще бъде с платен вход.

„Всяка група от 8 и повече човека, която иска да посети моста-градина, трябва да се свърже с Garden Bridge Trust и да подаде официално заявление за посещение. Тази политика не само ще улесни управлението на туристите, но и ще ограничи достъпа до моста на протестни групи“, казва Лумли.

Според критиците, тези рестриктивни мерки предполагат, че мостът всъщност няма да е мост – в смисъла на публично съоръжение за пресичане на река – а просто частна туристическа атракция, в която са потънали 60 млн. лири на данъкоплатците.

Сп. Building Design изчисли, че се очаква годишно около 7,1 млн. души да посетят моста, като в пиковите дни, които са съботите и националните празници, броят им ще е около 30 000. Капацитетът му е около 2500 места. Веднъж месечно на съоръжението над Темза ще се провеждат благотворителни мероприятия.

Ако на някой му хрумне да премине моста с колело, ще бъде спрян. „Велосипедистите ще могат да влизат с колела, но трябва да ги бутат, а не да ги карат. Това е пешеходна зона и в нея не са предвидени специални велоалеи. Иначе трябваше да оставим по-малко място за градините, а идеята е мостът да бъде зелено пространство“, обяснява Джоана Лумли.

Мнозина се съмняват, че проектът изобщо предлага достатъчно място за растения. Площта на моста е около 6000 кв. м., а за озеленяване са отделени около 2700 кв. м., което е по-малко от половината от футболно игрище. Природозащитници се възмущават, че 30 дървета ще бъдат отсечени на южния бряг на Темза, за да се освободи място за подхода към към моста.

Градинските площи на моста ще са с площ около 2700 кв., колкото половин футболно игрище.

Градините на моста ще се простират на около 2700 кв., колкото половин футболно игрище.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС