POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мост за пешеходци и велосипедисти ще свърже двете части на Южния парк

В най-високата си част ще има отбивки за наслада отвисоко на пейзажа (снимки)

Дървеният мост ще минава над ул. „Бяла черква“ и Перловска река. Визуализация: Boele Architects - Мост за пешеходци и велосипедисти ще свърже двете части на Южния парк

Дървеният мост ще минава над ул. „Бяла черква“ и Перловска река. Визуализация: Boele Architects

Висок мост ще се извиси над Южния парк, за да свърже двете му половини, съобщават от Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община. 325-метровото съоръжение за пешеходци и велосипедисти ще бъде изградено от студио „Boele Architects“, базирано в Прага и Лондон, съвместно с берлинското „Buro Happold“.

Предложението им е спечелило международен конкурс за мост в Южния парк, организиран от „Архитектура и градоустройство“, става ясно от публикация в сайта „Дизайнбум“, споделена в страницата на направлението към Столична община. Всички участници в конкурса са били оценявани от жури с експерти от Копенхаген, Белград и Истанбул.

Изграждането на връзката между двете части на парка ще струва 7 млн. евро и трябва да започне до края на 2023 г. За конструкцията ще бъдат използвани дървени модули с цел да се ограничи въглеродният отпечатък и да се снижи намесата в околната среда.

Широчината на криволинейния мост ще варира между 4,5 и 6,5 метра в зависимост от особеностите на пейзажа, но в най-високата си част, която ще се извиси над короните на дърветата, ще разкрие гледка към Витоша. Предвидено е и място за отбивки, където пешеходци и велосипедисти ще могат да се наслаждават на пейзажа отвисоко.

Визуализация: Boele Architects

Съоръжението ще избягва натоварения трафик по ул. „Бяла черква“, която разделя двете части на парка, и ще пресече Перловска река. Веднъж завършен, мостът ще свърже НДК с „Южен парк III“ – най-голямата, популярна и наситена с разнообразни видове от флората и фауната част на парка, отбелязва „Дизайнбум“.

Дължината на моста е приблизително 325 метра, а дървените модули за пешеходната зона ще легнат върху стоманени колони.

Визуализация: Boele Architects

Конструкцията осигурява така необходимата връзка между двете части на Южния парк.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90