Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Моцарт би бил добър кубинец“ (видео)

Албум на британска валдхорнистка съчетава произведения на Амадеус с традиционна кубинска музика

Сара Уилис повежда флашмоб под звуците на Моцарт и кубинска традиционна музика. Снимка: Стопкадър от видеото - „Моцарт би бил добър кубинец“ (видео)

Сара Уилис повежда флашмоб под звуците на Моцарт и кубинска традиционна музика. Снимка: Стопкадър от видеото

Музиката на Моцарт е универсален език, независимо дали звучи във виенския „Музикферайн“ или из кубинските улици. Това се вижда от флашмоба „Rondo alla Mambo“ в Хавана, където улични музиканти представят интерпретация на една от най-познатите композиции на Моцарт.

Краткото видео започва с улични танци, докато ритъмът задава оркестърът „Havana Lyceum“. Британската валдхорнистка Сара Уилис представя своя прочит на „Алегро“ от Трети концерт за валдхорна на Моцарт. На фона на музиката видеото показва традиционни картини от ежедневието по улиците на Хавана.

Това е първият сингъл от цял албум на Уилис, озаглавен „Mozart y Mambo“ – проект, който съчетава най-популярните солови изпълнения за валдхорна на композитора с традиционна кубинска музика, пише „Класик ФМ“. „Rondo alla Mambo“ е първият сингъл от записа. Вдъхновението на Уилис идва от Хавана, когато я посещава за първи път. Силно я впечатлява статуята на Моцарт, която вижда в двор на Стария град. Тогава местен музикант ѝ казал:

„Моцарт би бил добър кубинец“.

Всички парчета в албума са записани в Хавана през януари 2020 г. Премиерата на „Mozart y Mambo“ бе на 10 юли и записът се нареди на първо място в класациите за класическа музика на големи платформи като „Епъл мюзик“ и „Амазон“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС