Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Моцарт с най-много продадени дискове през 2016-а

Най-големият финансов успех тази година е на музикант, починал преди повече от два века

Колекция с всички музикални произведения, създадени от Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), е надминала тазгодишните хитови албуми на звезди, сред които Бионсе, Риана, Дрейк и Кание Уест. - Моцарт с най-много продадени дискове през 2016-а

Колекция с всички музикални произведения, създадени от Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), е надминала тазгодишните хитови албуми на звезди, сред които Бионсе, Риана, Дрейк и Кание Уест.

Внушителна колекция дискове с музиката на Моцарт официално е най-търсеното музикално издание за 2016 г. Антологията „Моцарт 225: ново пълно издание” се е продала в 1,25 милиона копия в петте седмици след излизането си на пазара, съобщава „Юнивърсъл мюзик груп”.

Колекцията съдържа всички музикални произведения, създадени от Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), и е надминала тазгодишните хитови албуми на звезди, сред които Бионсе, Риана, Дрейк и Кание Уест.

Комплектът компактдискове със записи на Моцарт е резултат от година и половина работа. Появява се в края на октомври по повод 225 години от смъртта му.

Юбилейната колекция от дискове с музика на Моцарт

Юбилейната колекция от дискове с музика на Моцарт

Това не означава, че един милион и двеста и петдесет хиляди души са си купили колекцията. „Билборд” брои всеки диск от антологията за отделна продажба, така че всъщност би било достатъчно само 5 556 души да са си купили цялата поредица, за да се получи обявената цифра. Естествено, най-вероятно купувачите са много повече, но само малцина от тях са се сдобили с всичките 200 диска от колекцията.

Продължителността на музиката от дисковете е 240 часа. В записите са участвали повече от 600 солисти и 60 оркестъра от цял свят. Проектът е реализиран от „Дойче грамофон” и „Дека” в сътрудничество с Фондация „Моцартеум”, Залцбург.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС