Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Моцарт в родното място на Тодор Живков

Откриват „Моцартовите празници“ в Правец с Концерт за три пиана на Амадеус

Дванадесетото издание на Моцартовите празници в Правец започва на 16 август.  - Моцарт в родното място на Тодор Живков

Дванадесетото издание на Моцартовите празници в Правец започва на 16 август.

Има един познат за меломаните проект – „Моцарт в Египет“. Музиката на Моцарт, съчетана с ориенталски теми, изпълнена от симфоничен оркестър и фолклорни инструменти. Как ли би прозвучал в този маниер Моцарт в Правец, прочут най-вече като родно място на Тодор Живков? Известно е, че бившият първи не е бил почитател на класиката, не е расъл с тази музика. Но фестивалът на името на Моцарт вече си е правешка традиция. А идеята за него е не по-малко ексцентрична от тази на Hughes de Courson да съчетае Моцарт с Ориента, Вивалди с Ирландия, Бах с Африка. 

Възможно е някои от изпълнителите, свирили преди години „Моцарт в Египет“ като част от Симфоничния оркестър на БНР, сега да излязат и пред публиката в Правец, където ще открият „Моцартовите празници“. Началото на фестивала е на 16 август пред местния хотел „Риу Правец“ с три произведения на Амадеус – Увертюра из операта „Така правят всички“, Симфония 36 и Концерт за три пиана.

Вдъхновeна от изпълненията на Херберт фон Караян като пианист и диригент на Моцартовия Концерт за пиано и оркестър № 21, организаторката на фестивала Христина Ангелакова ще представи произведението с диригента Диан Чобанов. Той ще застане на пулта и ще бъде още и солист-пианист в концерта за три пиана в съпровод на симфониците на Радиото. На другите два рояла публиката ще чуе пианистите Георги Черкин и Виктория Василенко.

Концертът за три пиана Моцарт написва за своята покровителка графиня Мария Антония Лодрон и нейните две дъщери. Графинята по това време е домакин на водещ музикален салон на Залцбург. В творбата Моцарт възпявайки хармонията в живота, визуализирайки атмосферата в дома на графинята. 1776-а е изключително плодотворна година за 20-годишния Моцарт – тогава той пише поредица от клавирни и цигулкови концерти и накрая концерта за три пиана. Скоро композиторът преработва произведението от три за две пиана. Да направи преработката не било сложно – първоначално заложения диалог се разгръща вместо между три, между два инструмента.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

https://youtu.be/1a7yUvVypbE

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах