Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Моцартови празници с опера, марионетки и цирк

Фестивалът в Правец чества рождението на четирима композитори и отбелязва кончината на една оперна прима - Христина Ангелакова

Балерините-марионетки от спектакъла „Лебедово езеро“ на Марионетния театър в Линдау, Германия. Снимка: Моцартови празници - Моцартови празници с опера, марионетки и цирк

Балерините-марионетки от спектакъла „Лебедово езеро“ на Марионетния театър в Линдау, Германия. Снимка: Моцартови празници

Годишнини от рождението на четирима велики композитори ще отбележи фестивалът „Моцартови празници“ в Правец – 200 години от рождението на Шарл Гуно, 160 от рождението на Джакомо Пучини, 120 от рождението на Джордж Гершуин и 100 от рождението на Ленард Бърнстейн. Четиринадесетото издание на форума ще бъде в памет на оперната певица Христина Ангелакова, починала на 20 май. Събитията край правешкото езеро ще протекат от 12 до 15 юли.

Много от концертите и спектаклите на Моцартовите празници тази година са по идея на Ангелакова – предстоят опера и балет с кукли, музика, танц и поезия с участието на популярни имена от родните и световните сцени. Основен участник в проявите е Старозагорската опера заедно с трупата на местния куклен театър в Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“. Събитията ще бъдат на сцената на открито до езерото пред хотел „Риу Правец Ризорт“, в балната зала „Тера” на хотела, в читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец.

На първо място винаги е патронът на фестивала – Фолфганг Амадеус Моцарт. Затова негови произведения ще звучат на откриването на 12 юли в изпълнение на духовия оркестър на Велико Търново под диригентството на Владимир Бошнаков – ценителите могат да ги чуят на площада пред Общината в Правец. И тъй като емблема на фестивала тази година ще бъде марионетката, по-късно същата вечер трупата на Марионетната опера на Линдау, Германия, ще представи „Вълшебната флейта“. Оперната творба на Моцарт ще бъде пресъздадена изцяло с марионетни кукли на сцената на правешкото читалище.

Представление с кукли има и ден по-късно – оперно-кукленият спектакъл „Турандот“, отличен с голямата награда „Стара Загора 2018“. А на третия фестивален ден публиката ще празнува заедно с тенора Калуди Калудов неговите 40 години на сцената.

На Моцартовите празници предстоят още балетното представление „Лебедово езеро“ – отново с куклите от Линдау, по хореография на Мариус Петипа; танцово-театралният спектакъл „Валпургиева нощ“ на Старозагорската опера, създаден специално за фестивала; концерт с творби на Панчо Владигеров, Бърнстейн и Гершуин в изпълнение на братята Александър и Константин Владигерови, цигуларката Теодора Късметска-Сороков и пианистката Ружа Семова.

Финалът на форума ще бъде със спектакъл на операта „Палячи“, с участието на Калуди Калудов, солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и циркови артисти.

ПРАЗНИЧЕН НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ | „ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЗИМАТА”