Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Моцартовите празници в Правец с главен герой жената

Програмата на фестивала е създадена от новия зам.-министър на културата проф. Борислава Танева

Сцената на езерото пред хотела в Правец, където се провеждат част от събитията на фестивала. Снимка:  Mоцартови празници - Моцартовите празници в Правец с главен герой жената

Сцената на езерото пред хотела в Правец, където се провеждат част от събитията на фестивала. Снимка: Mоцартови празници

Жените и тяхното творчество са на фокус в предстоящото XVII издание на музикалния фестивал Моцартови празници в Правец. Програмата е създадена от проф. Борислава Танева, артистичен директор на събитията, която днес бе назначена за зам.-министър на културата в служебния кабинет. 

От 19 до 22 август ценителите ще имат възможност да се срещнат отблизо с таланта на композиторите Албена Петрович-Врачанска и Добринка Табакова, писателката Яна Букова, режисьорката Вера Немирова, цигуларката Лия Петрова и прима балерината Веса Тонова. Наред с Моцартовите шедьоври, които традиционно ще звучат под открито небе, публиката ще има възможност да се запознае и с някои съвременни тенденции в оперното изкуство.

Начало на програмата поставя премиерата на камерната опера „Каменният пир“ на 19 август. Спектакълът съдържа препратки към Моцартовата опера „Дон Жуан“ и разглежда през призмата на съвремието ни вечните етични и морални проблеми, поставени в драматургията на познатото заглавие. Либретото към постановката на Държавна опера – Стара Загора е писано от Яна Букова („Пътуване по посока на сянката“), музиката е дело на композиторката Албена Петрович-Врачанска. Режисьор е Огнян Драганов.

На 20 август камерният струнен състав „Drop Down Community“ е подготвил стилна програма с творби от Моцарт, Пиацола, Респиги и Добринка Табакова – щатен композитор на Оркестъра на Би Би Cи, провъзгласена от списание „Culture Trip“ за един от десетте композитори, които преосмислят класическата музика в съвремието ни. Специален гост на концерта е виртуозната цигуларка Лия Петрова.

Фестивалът продължава със среща на публиката с Вера Немирова, оперна режисьорка с успешна кариера в Западна Европа. На 20 август тя ще разкаже интересни истории от своя творчески път. Немирова, която от 10-годишна живее в Германия, е поставяла „Пръстенът на нибелунга“ на Вагнер във Франкфуртската опера, работила на чуждестранната сцена още по „Бохеми“, „Травиата“ и други прочути заглавия.

Публиката ще има възможност да се запознае с творчеството ѝ на следващата вечер – на 21 август Немирова ще представи спектакъла „В очакване на Моцарт“, режисиран от нея. Участници в него са изявени студенти от Националната музикална академия, която тази година чества 100 години от основаването си.

По традиция закриването ще се проведе на площада пред Общината с балетния спектакъл „Opera Diva“ на балет „Арабеск“. Специално участие в него има балерината Веса Тонова, която тази година отбелязва 25 години на сцена. Спектакълът е по идея и хореография на Мариана Крънчева и обединява четири популярни оперни заглавия – „Норма“, „Тоска“, „Травиата“ и „Мадам Бътерфлай“. Това, което ги свързва, е съдбата на главните героини, превърнали се в символ на женска отдаденост.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg