Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Мозайка от „златния римски век“ открита в Лондон

Била е част от триклиний - стая за хранене в комплекс, подобен на днешните мотели

Мозайката е в добро състояние, предвид датировката ѝ, смятат специалистите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мозайка от „златния римски век“ открита в Лондон

Мозайката е в добро състояние, предвид датировката ѝ, смятат специалистите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромна и добре запазена римска мозайка с комбинация от флорални и геометрични елементи откриха археолозите в Лондон. Смята се, че е била част от специална стая, в която хора на високи постове са си почивали, консумирайки храни и напитки. Мозайката е датирана от края на II до началото на III век, посочва „Гардиън“.  

Такова откритие се прави веднъж в живота, отбелязва Антониета Лерз от Лондонския археологически музей.

Мозайката с дължина 8 метра е намерена преди близо месец по време на строителни дейности в близост до Лондонския мост. Предстои внимателното ѝ преместване, за да бъде реставрирана, а след това ще бъде изложена пред широка публика.

Твърде вероятно е създателите на мозайката да са били базирани в Лондон, но да са пътували из цяла Европа, тъй като сходни елементи са използвани и в мозайка от Трир, Германия.

Осемметровата мозайка предстои да бъде преместена. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според теорията на археолозите от Лондонския археологически музей, мозайката е служила за под на триклиний – специална стая за хранене в древноримската архитектура, която помещавала три кушетки в П-образна форма и малка масичка в средата. Стените също са били богато украсени. Експертите допускат, че подът е част от голям римски комплекс, вероятно по подобие на днешните мотели, където държавни представители и други пътници отсядали за през нощта. В близост са открити останките на друга голяма римска сграда, като предположението е, че там е живяло заможно семейство. От съседната сграда са намерени останки от богато украсени стени, тераса, мозаечни подове, монети и украшения, сред тях бронзова брошка, костен аксесоар за коса и шивашка игла.

„Тези находки асоциираме с жени с високо потекло, които са следвали последната мода при облеклото и прическите – коментира Лерз. – Това е златният век на римски Лондон. Сградите по тези места са били на хора с висок обществен статут с охолен живот.“

След преместването на мозайката на нейно място ще се издигне „The Liberty of Southwark“ – комплекс с офиси, магазини и апартаменти.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах