Мозайка с карта на Витоша вместо фонтана на бул. „Витоша“

Проектът на проф. Боян Добрев  за карта на Витоша на столичния бул. „Витоша“. Снимка: Столична община - Мозайка с карта на Витоша вместо фонтана на бул. „Витоша“

Проектът на проф. Боян Добрев за карта на Витоша на столичния бул. „Витоша“. Снимка: Столична община

Мозайка с карта на планината Витоша ще замени фонтана на столичния бул. „Витоша“, съобщи Йорданка Фандъкова във Фейсбук. Като причина за смяната столичният кмет е посочила „негативни коментари заради външния му вид“.

Фонтанът, изграден през 2013-а, действително предизвика десетки коментари за липсата на естетика в дизайна му – но пък се превърна в любимо място за игра на децата. А липсата на остри предмети по странната издутина в пешеходната част на булеварда прави игрите на хлапетата безопасни. Но от Столична община все пак ще премахнат този неясен обект в централната градска архитектура.

Грозният фонтан бе любимо място за игра на децата. Снимка: Емил Л. Георгиев

Автор на проекта с картата е проф. Боян Добрев от катедра „Стенопис“ на Националната художествена академия. По произведението му ще може да се ходи – вероятно ще става и за детска игра. Размерите на географската карта са 7,50 х 7,50 м. Мозайката ще бъде изработена от гранит и оцветен гранитогрес.

„Тя е визуално преосмислена – вярна е географски, но ролята на екологията ще звучи по начин, който не е толкова видим в обикновените карти“, коментира авторът.

Америка за България

По думите му, казани пред БНР, „на това място трябваше да има нещо, което е свързано с Витоша, планината е нашето зелено сърце“.

Очаква се творбата да бъде инсталирана на бул. „Витоша“ до края на лятото. Премахването на фонтана и поставянето на мозайката ще струва на Общината 30 хил. лв.

ДС