Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мозайките на София с онлайн маршрут

12 образци от Античността до XX век във фотоизложба на открито

Мозайки в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Снимка: Фондация „Балканско наследство“ - Мозайките на София с онлайн маршрут

Мозайки в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Снимка: Фондация „Балканско наследство“

Изложба на открито и интернет страница с онлайн маршрут ще разкажат мозайките на София за жителите на града. Примерите от античността и съвремието от 12 сгради и публични места в столицата са подредени в специален интернет сайт, който описва историята на всяка от мозайките.

„Разкриваме на столичани и гостите на града мозайки в София от различни периоди, обхващайки примери от античността до съвремието – казва Мирослав Боршош, заместник-кмет на София по културата. – Проектът се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“ и е още една възможност малки и големи да научим повече за своя град, да се вгледаме в детайли от историята му, за които не сме предполагали или пропускаме в ежедневието си.“

Подробна информация за маршрутите, мозайките и техните автори е достъпна в сайта www.mosaictoursofia.info, който е основна част от проекта. Сред включените обекти са храм „Свети Александър Невски“, Археологическото ниво на базиликата „Света София“, Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Съдебната палата, Синодалната палата, Националният дворец на културата, Централната железопътна гара, Националният исторически музей, Регионалният исторически музей – София и др.

Мозайки от Античността, експонирани в НИМ. Снимка: Фондация „Балканско наследство“

Проектът е придружен с изложба на открито – до 1 ноември в Градската градина може да бъде разгледана експозиция с мозайките от маршрута.

По-голямата част от античните мозайки в древна Сердика, украсявали частни и обществени сгради през III – VI век, са разкрити по време на строителни дейности през ХХ и ХХI век и днес са съхранени и експонирани на оригиналното си място на намиране или в музейна среда. Мозайките, създадени в София през ХХ век, отразяват тенденциите в българското изкуство при декорацията на религиозни и обществени сгради преди 1944 г., както и на тези, моделирали облика на обществените пространства у нас през 70-те и 80-те години на 20 век.

Мозайка „Айнщайн“ във фоайето на Физическия факултет при СУ „Св. Климент Охридски“. Снимка: Фондация „Балканско наследство“

Проектът „Маршрут на мозайките в София“ се реализира от Фондация „Балканско наследство“ с финансиране от Столична община по Програма „Култура“ в направление „Културно наследство и социализация“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg