Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Може би не са чели „Под игото“

Не знам откъде идва героизацията на този текст - той е горчива критика на българския нрав

Граждани в Сопот, родния град на Вазов, протестираха с гайди, черешови топчета и плакати „Под игото“ е нашата история!“ срещу „преведеното“ издание на романа. Снимка: Стопкадър от Нова - Може би не са чели „Под игото“

Граждани в Сопот, родния град на Вазов, протестираха с гайди, черешови топчета и плакати „Под игото“ е нашата история!“ срещу „преведеното“ издание на романа. Снимка: Стопкадър от Нова

Да ме прощават литераторите. Удивително е, че именно „Под игото“ може да бъде сакрализирано от българския национализъм като този, който видяхме днес в Сопот.

Прочетете пак книгата.

Въстаниците се обезверяват и побягват от позицията, а прочутото черешово топче, което ще видите днес във всяка битова механа, изплюва джепането на два метра – впрочем, повечето топчета попадат в ръцете на турците заредени, защото бягащите не са се сетили дори да запалят фитила. Предатели навсякъде, хората подлъгани и обезверени, битовото смазва всеки висок порив, а истинските идеалисти са самотни и неразбрани.

Всъщност единственото, което революционерите намират да направят, е да вържат един невинен циганин и да го убият, като на всичкото отгоре първия път не уцелват. Ужасна, гнусна сцена! Накрая само лудият Мунчо се възмущава, малко според Ботевото „свестните у нас считат за луди“ или Пушкиновото „народ безмолствует“.

Не знам откъде идва героизацията на този текст – той е горчива критика на българския нрав, обвинява, демитологизира, осмива. И как се превърна в монумент точно на обратното, просто не разбирам.

Вероятно просто не го четат.


Текстът е от профила на автора във Фейсбук.

Вижте още: КМЕТЪТ НА СОПОТ ПРЕДЛАГА „ПРЕВОДЪТ“ НА „ПОД ИГОТО“ ДА БЪДЕ ЗАПАЛЕН

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

ДС