Може би последната шекспирова роля за Иън Маккелън

Актьорът влиза в образа на крал Лир

Иън Маккелън ще играе крал Лир в малък лондонски театър - Duke of York. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Може би последната шекспирова роля за Иън Маккелън

Иън Маккелън ще играе крал Лир в малък лондонски театър - Duke of York. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сър Иън Маккелън излиза отново на лондонската театрална сцена в образа на крал Лир. По думите на актьора, това ще бъде може би последната му шекспирова роля.

Актьорът и преди е въплъщвал Лир в спектакъл от 2007-а за „Кралската Шекспирова компания“, която по-късно се пренесе на „Уест Енд“, отбелязва „Гардиън“.

Сега постановката е на Джонатан Мънби и ще се играе в театър Duke of York – сцената има сантиментална стойност за Маккелън, тъй като там той дебютира на „Уест Енд“ през 1964-а със спектакъла „A Scent of Flowers“ от Джеймс Сандърс.

Постановката на Мънби идва от Фестивалния театър в Чичестър, където бе приета ласкаво от критиците.

Америка за България

„Изключително детайлната игра на Маккелън предлага на зрителя близък план на една изтерзана душа“, коментира критикът на „Гардиън“ Майкъл Билингтън.

Тази седмица Маккелън написа в личния си профил в Туитър:

„Това е малък театър, но ние ще го направим дори още по-личен и съкровен като премахнем половината от местата на партера“.

От 11 юли до 3 ноември са планирани 100 представления на „Крал Лир“. Билетите са в продажба от 8 февруари, като цената им за зрители от 16 до 25 г. е 5 паунда.

Bookshop 300×250 2
Bookshop 728×90