Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Може ли „Ал. Невски“ да събере повече sms-и от ВИП брадър?

Уникалните фрески на храма се рушат, бъдещето на Криптата - неясно

Някои от фреските в храма са съвсем избледнели, а от купола продължава да капе при проливните дъждове. - Може ли „Ал. Невски“ да събере повече sms-и от ВИП брадър?

Някои от фреските в храма са съвсем избледнели, а от купола продължава да капе при проливните дъждове.

Ще събере ли храмът „Св. Александър Невски“ повече есемеси от поредното издание на ВИП брадър? Сред десетките знайни и незнайни акции из социалната мрежа все още няма такава, а май е крайно време да се роди. Наесен започва поредното издание на риалити шоуто с участието на т. нар. „БГ знаменитости“, които молят народа да гласува за тях с есемеси, за да вземат награда от хиляди левове. Тогава ще стане и цяла година, откакто БНТ2 започна кампания „Да върнем блясъка на храма“ в името на това да бъдат спасени уникалните стенописи на втората по големина православна катедрала на Балканите.

За съжаление, парите се трупат трудно.

А от ден на ден състоянието на фреските, излезли изпод четките на художници като Ян Мърквичка, Антон Митов, Виктор Васнецов, Пьотр Мясоедов, Асен Белковски, Никола Петров, Никола Маринов, Цено Тодоров, става все по-окаяно. Някои от тях са съвсем избледнели, а от купола продължава да капе и при проливните дъждове, които напоследък се случват често.

Свещеник Антоний Милушев би камбаната за проблема още през пролетта. Тогава той разказа пред медиите, че при топенето на снеговете се налагало да събират водата в южната част на катедралата в леген. Институциите и обществото обаче сякаш останаха глухи! Къде по-приятно е да слушаш камбаните на „Александър Невски“ като част от операта на площада. Премиерата на „Борис Годунов“ беше и в чест на 90-годишнината от освещаването на този храм, но никой не заговори за нуждите му, приеха го само като величествен декор на представление.

Освен с живописта по стените, проблем има и с „ъндърграунда“ на „Александър Невски“. В Криптата на храма, която е филиал на Националната художествена галерия, са изложени близо 300 експоната. Сред тях са най-ценните български икони за периода IХ – ХІХ век. Тази експозиция е сред най-популярните у нас и годишно се посещава от десетки хиляди туристи. Иконите са задължително присъствие във всички големи изложения на раннохристиянско и византийско изкуство по света. Зимно време обаче и в Криптата имат проблеми с влагата, която избива по стените и застрашава образците на православната иконопис.

Покрай предстоящото отваряне на БГ Лувъра върху Криптата се стоварва още един проблем – какво ще се случи със сбирката. Чуха се варианти иконите ще бъдат прехвърлени там и Криптата да престане да съществува като музей. От работната група, ангажирана с изграждането на експозицията на мегамузея, не издават дали тази идея е обсъждана. За част от арт съсловието обаче тя е абсолютно неприемлива. Преди време скулпторът проф. Величко Минеков определи евентуалното преместване на Криптата в БГ Лувъра като „престъпление към българската история“. Доц. Ралица Русева, която е главен уредник на Криптата, също е разтревожена за бъдещето на уникалната сбирка, но засега се пази от подобни крайни изявления.

Как ще се развият събитията, ще проличи през есента – когато се броят пилците и изборните гласове. Есемесите в подкрепа на храма също се калкулират. Пуснете поне един.

Средствата за „Св. Александър Невски“ се събират чрез дарителски есемес с текст DMS NEVSKI на номер 17 777 за всички оператори, като цената на един есемес е 1 лев и по обявената банкова сметка на Фондация „Помощ за благотворителността в България“ – IBAN: BG57 UNCR 7000 1520 7249 83.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg