Може ли да спечелим „Евровизия“ със задна дата?

Прегласуване на стари финали качи Поли Генова на второ място, а Елица и Стунджи паднаха надолу (линк)

Поли Генова при посрещането ѝ след „Евровизия“ през 2016 г. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Може ли да спечелим „Евровизия“ със задна дата?

Поли Генова при посрещането ѝ след „Евровизия“ през 2016 г. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Поли Генова и песента ѝ „If Love Was a Crime“ са на второ, вместо на четвърто място, в „Евровизия“ за 2016 г., а Елица и Стунджи с „Вода” падат от 5-о до 10 място за 2007 г. Това сочи ново онлайн гласуване, инициирано от песенния конкурс по време на излъчванията онлайн на всички финални концерти от минали години.

Под хаштаг #EurovisionAgain зрителите на онлайн излъчванията могат да проследят и прегласуват вече минали конкурси. Така се получават сериозни размествания в класациите. България е представена в три от прегласуваните досега финали на Евровизия – през 2005, 2016 и 2018 г. Онлайн зрителите са поставили Поли Генова на второ място с 23 224 гласа. Преди нея е само Дами Им, представляваща Австралия с песента „Sound of Silence”. Победителката от същата година – украинката Джамала с песента „1944”, е на четвърто място с около 7 хиляди гласа по-малко от Поли Генова.
По-напред, макар и с малко, се придвижват в онлайн прегласуването и българските участници на Евровизия 2018 в Лисабон – групата „Equinox” с песента „Bones”. Вместо на 14-о, те са поставени на 13-о място от онлайн публиката. Победителката в Лисабон – израелката Нета – отстъпва първото си място на Елени Фурейра, която представи Кипър с песента „Fuego“.

Новият онлайн вот обаче е неблагосклонен към Елица и Стунджи, които през 2007 г. представиха България на Евровизия в Хелзинки и спечелиха 5-о място. При прегласуването българският дръм-енд-бейс дует изпада до десето място в класацията. На първо място излиза украинският комик Верка Сердючка, който си разменя позициите със сръбската певица Мария Шерифович.

Предстои да бъдат прегласувани онлайн и други издания на „Евровизия“, в които е участвала България. Информация за тях може да бъде открита в социалните мрежи под хаштаг #EurovisionAgain.

Америка за България

Една паралелна реалност…

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3