POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Може ли сексуалният тормоз да възбуди любов?

Седем причини мъжете да не разбират кога жените казват „не“. И как Холивуд влияе на интимните отношения

Принцеса Лея и Хан Соло. Почти всички герои на Харисън Форд не се интересуват от мнението на жените, които харесват - и тъкмо с това ги привлича. - Може ли сексуалният тормоз да възбуди любов?

Принцеса Лея и Хан Соло. Почти всички герои на Харисън Форд не се интересуват от мнението на жените, които харесват - и тъкмо с това ги привлича.

Следващото изречение е вярно, независимо кога четете този текст: известен мъж е обвинен, че прави сексуални неща на жена (или много жени) без съгласието ѝ (им). По времето, когато е писан, имаше скандал за „опипващ жени“ политик, но следващият път началник ще изпраща на стажантка нежелани снимки на члена си, някой ще разпространи публично хакнати лични снимки на актриса или прочут спортист ще бъде съден от жена, на която полицията е отказала да помогне. И всъщност, мога да се хвана на бас, че няма нито една жена, четяща това, която да не е била жертва на нещо подобно.

Е, ето нещо, което трябва да знаете: откакто се помня мен са ме учили, че жените искат точно това. И ние все още учим момчетата на същото, всеки ден. Ето как изглежда „учебната програма“:

7. Ако насилиш една жена, тя ще се влюби в теб

Според Холивуд, ако подходиш към една жена с насилие, тя може да се влюби в теб.

Помните ли как всички казваха колко чудесно е, че за главната роля на „Силата се пробужда“ е избрана жена, защото е добре малките момичета да имат ролеви модели?

Значи всички сме съгласни, че героите на попкултурата влияят на младите, нали? Затова и разнообразието в кастинга е толкова важно.
Добре тогава, ето и първия урок, който научих за сексуалното съгласие. Бях шестгодишен. Моят герой и ролеви модел за цял живот Хан Соло се приближава към жена, която му е казала вече няколко пъти, че не се интересува от него. Хан застава зад нея и притиска тялото си към нейното. Тя е силна жена, боец, и го отблъсква физически…

Без да се интересува, Хан се връща, хваща ръцете ѝ и започва да ги разтрива. „Спри това“, казва тя и изглежда притеснена. Когато той не спира, тя го повтаря ясно още веднъж. Той все още не спира. Звучи романтична музика…

Следва ето този диалог :

Хан: От какво се страхуваш?
Лея: Да се страхувам?
Хан: Ти трепериш.
Лея: Не треперя.
Хан: Ти ме харесваш, защото съм негодник. В твоя живот няма достатъчно негодници.
Лея: Аз харесвам добрите мъже.
Хан: Аз съм добър мъж.
Лея: Не, не си. Ти си…

И я целува.

Бележка: главата ѝ е притисната към металната стена…

https://youtu.be/QMk0-pZfx5Q

… И всичко това се случва в херметически затворен космически кораб, който се носи в ледения вакуум на космоса. Дори и да иска да си тръгне, тя не може. В резултат от тази среща тя се влюбва в този човек и двамата прекарват останалата част от живота си заедно.

Здравейте, аз съм Дейвид Уонг и провеждам 40-годишен експеримент за токсичните мъжки нагласи спрямо жените, докато живея живота си с много от тях, мотаещи се и в моята глава. Сега, защото съм неописуемо стар, филмът, който споменавам по-горе, е от древността – 1980 г. От тогава обществото напредна много. Хей, споменах ли, че когато намерих този клип в YouTube, рекламата под него беше за „Секси принцеса Лея в костюм на робиня“?

Секси.

Робиня.

Схващате за какво става дума, нали? Фантазията не е, че тя показва плът – фантазията е, че не тя е избрала какво да носи. Тя е принцеса, с кралско потекло, тя е благороден воин… и сега ще мастурбираме, защото вероятно под смъртна заплаха принцесата е била принудена да носи скъп и унизителен костюм.

Но да се върнем на опипването. Мисля, че в 95 процента от екшън филмите печените мъже за пример от моята младост тормозеха жените, които обичат, поне веднъж. Джеймс Бонд го правеше… май във всеки филм. В „Голдфингър“ (1964) той изнасили Пуси Галор (какво име!) в хамбар, с което я накара да се откаже от престъпния си живот и да премине на негова страна. В „Маската на Зоро“ (1998) жена се опитва да убие Антонио Бандерас и в отговор той ѝ нарязва дрехите със сабята си и започва да я целува. В резултат тя се влюбва в него.

В „Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход“ (1989), той целува насила жената, тя се дръпва и казва „как смееш да ме целуваш“, а след това сама го целува страстно.

Дълго преди да стана достатъчно голям, за да излизам по срещи или дори да имам приятели-момичета, вече ми бе пределно ясно: във всяка връзка мъжете са хищниците, а жените – тяхната плячка. Когато жените изразяват страх от мъжа или просто го отхвърлят – включително и чрез физическа борба – това е игра-примамка, която трябва да бъде преодоляна като сложна закопчалка на сутиен.

6. Искането на позволение е знак на слабост

Ако се чудите – не, никога в живота си не съм опипвал жена, преди тя да е започнала да ме опипва първа. И това не е защото съм джентълмен, загрижен за нейното мнение. Ако в гимназията ме бяхте попитали защо на купон не се нахвърля върху някое момиче и не го накарам да ме целуне, щях да бъда принуден да призная, че е защото не бях достатъчно готин. Първо трябваше да отслабна и да вляза във футболния отбор. Защото вече бях научен, че тези, които чакат да получат разрешение, са лигльовците, страхливците, зубрачите.

Това ми бе казано както от много хора, така и от много филми и сериали – и аз си стоях по-назад. Ето кадър от един ситком от миналото, в който момичето казва: „Няма нищо по-малко секси от момче, което пита дали може да те целуне“. И като казвам „от миналото“, имам предвид 2012-та. Това е епизод от New Girl.

Със сигурност думите на актрисата са написани от някой сценарист мъж със следното обяснение: момичетата харесват момчета, които са достатъчно съобразителни, за да се сетят какво иска тя преди да го е казала. Няма нужда тя да му казва, че е луда по него или какъв подарък иска за рождения си ден или дали е готова са следващата стъпка. Емоционалната интелигентност е секси – и няма нищо по-секси от човек, който внимава достатъчно и забелязва невидимите намеци. Нали се сещате – начина, по който Хан Соло знае, че Лея тайно иска той да я загради в ъгъла и да се притисне към нея; начина, по който успява да разпознае, че всичките ѝ отхвърляния и студенина са само тест, чрез който тя ще разбере дали той вижда и отвъд фасадата ѝ. Нали?

5. Жените обичат да бъдат преследвани, затова винаги се правят на труднодостъпни

Ако се върнете назад във времете и ме намерите във възрастта, когато бях убеден, че вече знам абсолютно всичко – тоест 20-годишен – и поискате да ви обясня джендър ролите, ето какво щях да ви кажа:

В съвременния свят качеството на живот на жената зависи най-вече от това какъв вид мъже може да привлече – жена, омъжена за по-способен мъж, просто ще има по-висок стандарт на живот, точка. Нейната самостойност зависи основно от привлекателността ѝ за мъжете и от това колко мъже я преследват в даден момент. Нуждата от повече ухажори е вследствие от закона за търсенето и предлагането. Жената е на сметка да създаде конкуренция, като съблазнява колкото може повече мъже, като същевременно прави трудно за всеки един поотделно да спечели вниманието ѝ. По този начин жените получават власт като отхвърлят мъжете, но тези отхвърления нямат нищо общо с това, как наистина се чувстват те.

Това, бих казал аз тогава, е също причината повечето обвинения „тя е уличница“ да идват от други жени. Ако жената скача в леглото на всеки, който мине покрай нея, това понижава стойността на женското внимание/секс за всички жени. Цената на бензина ще падне много бързо, ако доставчиците започнат да го раздават ей така. Затова жените също като страните от ОПЕК осъществяват културно сътрудничество за поддържане на високата цена на секса и женската компания чрез създаването на изкуствени пречки срещу лесния достъп. Ето защо богатите кралски роднини на принцеса Лея не са щастливи от факта, че тя си разтваря краката за един негодник.

И обратното: Хан Соло е герой, защото вижда през този фалш и знае точно как да се справи уверено с тези бариери. Основните привлекателни черти при мъжете са физическата сила и агресивността – и той знае, че легитимната съпротива на Лея е тест за тези качества.

И по дяволите, това наистина ставаше точно така в доброто старо време, когато мъжете са бяха мъже, а жените – жени! Подобно на тази известна снимка от Деня на победата, в която героичният боец празнува края на войната като целува първата хубава мацка, която вижда! Чакайте, знаете, че са непознати, нали? Сега погледнете пак снимката. Вижте как тя си играе, преструва се, че не участва съвсем доброволно. Ех, каква добра актриса!

Празнуване на Деня на победата в Ню Йорк, 1945 г. Снимка: Алфред Айзенщад, сп. „Лайф“, детайл

Ха, малкият й стиснат юмрук е очарователен! И вижте всички одобрителни усмивки на тълпата зад тях – мъже и жени, наслаждаващи се на това здравословно забавление.

4. Всичко, което правят жените, има за цел да разпали интереса на мъжа

Последното, от което се интересуват зрителите на сериала „Спасители на плажа“, е съдбата на удавниците.

През 80-те години още нямаше интернет и ако си дете от Средния запад, беше рисковано да притежаваш истинско порно. Затова броят на списаниe „Спортс Илюстрейтед“ с банските костюми беше гениално измислен: той даваше на Средна Америка материал за мастурбация под прикритието на спортно четиво. Очевидно всеки знаеше за какво става дума. В много от снимките поне част от банския липсваше, жените прикриваха голите си гърди с ръце, нацупили с престорена свенливост устни към камерата. Понякога с палец, пъхнат под ръба на банския, сякаш ще го издърпат.

Сп. „Спортс Илюстрейтед“ 1988 г.

По подобен начин, когато жените по бикини се появиха в киното, те бяха изцяло предназначени за сексуално самозадоволяване на момчетата в тийнейджърска възраст. Буквално всяко отделно изображение на жена по бикини, което съм виждал извън каталог на спортни стоки, беше направено така, че да ни накара точим лиги.

По нещо, което не можехме да имаме.

Поддържа апетита, рекламирайки продукт.

Сега вече знаем какъв е продуктът, нали?

След като бях живял цял живот с ясното разбиране, че това е облекло, което жените носят, за да накарат мъжете да искат да еякулират, какви мисли смятате, че ми минаваха през глупавата млада глава, когато отидох на плаж и за първи път видях истински жени, облечени така? Смятате ли, че бях в състояние да ги видя като хора, вместо като изкусителни манипулаторки?

Най-рационалната реакция на всяка от жените на плажа би била:

„Аз не го нося заради теб, перверзнико, нося го защото плувам, а това е костюм за плуване! Какво искаш да нося, бурка?“.

Няма добър отговор. Всеки трябва да може да носи това, което иска, но и околните мъже не могат лесно да пренебрегнат грозните мисли в главите си, породени от културния контекст, в който са израснали. Жената казва, че нейното облекло има едно значение, докато почти 100%  от списанията, филмите, телевизионните предавания, песните, музикалните клипове, билбордовете, видео игрите, стихотворенията, романите и т.н. казват съвсем друго.

Със сигурност мъжете могат да контролират държанието си при вида на жени по бански костюм, но те не могат да контролират как се чувстват – това са програмирани неволна физически реакции – хормонален спусък. Благодарение на цял живот културно трениране, бикините са звънецът, който кара кучето да отделя лиги.

Сега свържете това с широко разпространеното убеждение, че жените винаги се стремят да привличат, докато се преструват, че нямат интерес. Не е ли естествено да решим, че твърдението „Аз просто нося това като бански костюм“ не е нищо друго, освен поредната стратегическа преструвка?

Ето защо статистиката за разпространението на сексуалните атаки не може да ме изненада. Но имайте предвид, че използвам определението на термина, което включва и неща като опипване. А когато растях, ми казваха, че…

3. Сексуално нападение = Непознат маскиран мъж с нож в тъмна уличка

Нека сме наясно: докато растях, бях абсолютно убеден, че изнасилването е нещо грешно – много грешно. Но дефиницията за „изнасилване“ включваше мъж с плетена маска, който прави секс с проникване с непозната жена с помощта на заплахи и физическа сила. „Изнасилване по време на среща“ беше термин, който бях чувал, но ставаше дума за мъж, упоил жената или държал се прекалено грубо – ситуация, в която накрая тя е с разкървавен нос и съдрани дрехи. Ако тогава бяхте поискали от мен да дефинирам „изнасилване по време на среща“, бих казал:

„Като това, което Джеймс Бонд направи на Пуси Галор, но когато мъжът е грозен“.

Ако тогава някой ми кажеше, че „опипването“ на жена или принудителните целувки са  форма на сексуално насилие, бих бил много, много объркан:

„Току-що обявихте повечето герои от екшън филмите на моето детство за серийни изнасилвачи. Ами ако така я накара да се влюби в него?“.

Никога по времето, когато още ходех на училище, не съм чувал, че мъжът трябва да изчака устно съгласие, преди да докосне жена. Виждал съм момчета от футболния отбор да пляскат момичета по задниците, виждал съм момчета да хващат момичета за гърдите като шега, виждал съм клонки имел, закачени над вратите и съм чувал, че ако момичето е под него, тя трябва да отговори на целувката. Веднъж, докато играехме волейбол на плажа, съученик разкопча горната част на банския на едно момиче.

Да повторя, аз никога не съм правил нито едно от тези неща. Не защото бях научен, че са погрешни, а защото бях твърде плах.

И ужасно се мразех, че съм такъв.

Това казах ли ви го вече? Какъв срам изпитвах по онова време, че не съм „истински мъж“?

2. Всеки секс (извън хетеросексуалния брак) е грях

Чакайте, какво общо има това с нежеланото опипване или съгласието? Радвам се, че попитахте, защото всички изпускат това.

Един радиоводещ на име Ръш Лимбау влезе в заглавията след обвиненията срещу Доналд Тръмп, с тези думи:

„Знаете ли коя е магическата дума, единственото нещо, което има значение в американските сексуални нрави днес? Ето я: можете да направите всичко, левите ще ви разберат, одобрят и толерират – каквото и да е то, стига да има един елемент – съгласие между двамата или тримата, или четиримата, каквито и да са те, както и да участват в сексуалния акт, това е съвсем наред. Но ако подушат дори и следа от несъгласие, левите веднага ще викнат полицията с обвинения в изнасилване“.

Любопитен съм колко от вас са напълно съгласни с него и колко усещат тръпки по гръбнака си от тези думи. Аз преминах от първите към вторите точно по средата на живота си. За голяма част от християнското население на нацията това, което той казва, все още има смисъл. И вината не е само в Холивуд или държавните училища. За мен – и на практика за всички, които познавах – тя идва и от неделните посещения в църквата. Без никога да съм чул нито една проповед или урок в неделното училище на тема „съгласието в сексуалния живот“.

Какво? Те учат членовете на паството си да стават изнасилвачи?

Не! Те учат, че всеки вид секс извън хетеросексуалния брак е еднакво грешен. Така че, да – изнасилването е наказуемо с вечни мъки в пъкъла. Но знаете ли какво е наказанието за секс по взаимно съгласие преди брака? Също вечни мъки. Предбрачна мастурбация на задната седалка? Вечни мъки. Орален секс, когато и да е? Вечни мъки. Хомосексуален секс? Вечни мъки. Онанизъм? Вечни мъки. Няма степенуване на греховете или наказанията – всичко е черно и бяло, и буквално всичко в черната част може да е напълно по взаимно съгласие, но това няма никакво значение. Двама души, съгласили се да извършат греховен сексуален акт, не се различават от двама души, наговорили се да ограбят банка.

В очите на Господ нещо или е непорочно, или не е, и единственият непорочен секс е брачният (и забележете, че много от омъжените жени в Библията са купени като добитък). Следователно няма причина да говорим за нищо друго. Ако те ни учат, че принудителната целувка е грях, това би означавало, че консенсусната целувка е наред (но ако е извънбрачна, тогава – вечни мъки).

Ето защо толкова много хора са объркани от християнската съпротива срещу гейбраковете – „Утре ще узаконят браковете с деца и животни!“ – има такъв страх. Но това показва тотално неразбиране на разликата – хомосексуалният партньор може да даде съгласието си, а дете или животно не може – това се съвсем различни неща. Помните ли как някои хора обвиняваха в лицемерие Дженифър Лорънс, която се оплакваше, че са ѝ откраднали домашни голи снимки, но в същото време позираше разголена за списание? Същата работа – ако си научен, че всички голи снимки са грях, какво значение има, че в един случай жената се е съгласила с греха?

1. Момчетата винаги си остават момчета

Да обясняваш нечии действия и да ги оправдаваш, очевидно не е едно и също. Да твърдиш, че дадено поведение се среща шокиращо често, отново не е извинение. Целта тук не е да защитя такива хора (включително и героя на настоящия скандал), а да покажа, че те не са рядко срещани, невъобразими чудовища.

Не са. Много мъже се държат така. Много мъже, които иначе не харесват порно с насилие. Много мъже, които иначе не правят това, но охотно се наслаждават на откраднати лични снимки на знаменитости. Много мъже, които не се държат така, все още гледат филмите за Джеймс Бонд като сбъднати мечти. Много мъже не виждаха никакъв проблем в сцената с Хан Соло и Лея, преди да им го посоча.

Сценаристите на всички тези филми и рекламни кампании биха казали, че не те са измислили проклетото нещо, че мъжете имат тестостерон и в определена възраст имат определени нужди, дори и да са отраснали на пуст остров. И тъй като тези нужди са естествени, всичко свързано с тях също трябва да е естествено – а момчетата, въпреки всичко, си остават момчета. После тези момчета ще пораснат и ще измислят филми и реклами, в които ще изразяват своите потиснати тийнейджърски сексуални фантазии, все едно, че са всекидневната реалност.

Но каква е алтернативата? Цензура? Или да принуждаваме жените да се покриват като в Саудитска Арабия?

Не, алтернативата е да признаем, че раздялата с токсичните нагласи към жените е монументална задача. Прекарах цели две десетилетия, опитвайки се да се депрограмирам, за да живея с нещо, което в ретроспекция би трябвало да е очевидно за всеки свестен човек. Промяната на действията е лесната част; промяната на поривите и импулсите отнема години. Това е разликата между спазването на диета и тренирането на тялото да не изпитва глад.

Междувременно да откачаме всеки път, когато някой човек не вижда ясно линията между съгласието и нападението, също е погрешно. Културата ни умишлено е размила тези линии и ни е научила да изпитваме срам, че грешим, от която и страна да сме. Децата трябва да бъдат учени, че съгласието има значение още от първия си ден.

Сега нека оставим тази депресираща тема настрана и да се насладим на тази сцена от „Рататуи“. В нея героят целува момичето, а тя изважда лют спрей, за да го отблъсне, но след това осъзнава, че го обича.

Имаме да извървим още дълъг, дълъг път.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС