POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Може ли България да конфискува картината на Джаксън Полък?

Според прокуратурата, на гърба на платното има посвещение от художника до актрисата Лорън Бакол

Картината на Джаксън Полък, открита у нас при акция на ГДБОП и „Европол“ - Може ли България да конфискува картината на Джаксън Полък?

Картината на Джаксън Полък, открита у нас при акция на ГДБОП и „Европол“

Може ли задържаната при операция на българските служби картина на Джаксън Полък да бъде конфискувана и да стане част от националната ни колекция? Това се питат мнозина у нас, след като вчера гръмна новината за необичайния трофей на ГДБОП. Трудно е да се даде отговор, защото липсват детайли около намирането на картината и нейното придобиване. „Площад Славейков“ потърси специалисти по културни ценности, за да разберем при какви условия България би могла да стане собственик на може би най-скъпото произведение на изкуството, намирало се някога на територията на страната.

Американският художник Джаксън Полък (1912 – 1956), един от основоположниците на експресионизма, е един от най-търсените от колекционерите автори. Той твори кратко, тъй като умира едва на 44 г. Занимава се с изкуство като терапия срещу зависимостта си към алкохола. Най-ценените му от специалистите произведения представляват платна голям формат, върху които боята е пръскана привидно хаотично. Картината „Blue Poles“ (1952) е най-скъпата му работа, изложена е в Националната галерия на Австралия, където я оценяват на 500 млн. долара. Друго негово произведение – „Number 17A“ от 1948 г., се продава на търг за 200 млн. долара. Неговият „Number 5“ от 1948 г. се предлага на търг през 2006 г. за 140 млн. долара.

Според източници на „Площад Славейков“, картината, заловена от ГДБОП в обща операция с гръцката служба за борба с организираната престъпност в сътрудничество с „Европол“, е по-малък от обичайните формати, използвани от Полък. Използваната техника също е по-различна. Но българските специалисти, ангажирани в случая, смятат, че творбата е най-вероятно е негова – оригинална некатегоризирана работа, датирана от 1949 г., вероятно владяна от частни лица.

Може ли въпросната картина да стане наша?

Археологът доц. д-р Тодор Чобанов, бивш зам.-министър на културата, бивш зам.-кмет на София по културата и експерт по културни ценности във ВКП, заяви пред „Площад Славейков“, че в този случай са нарушени поне 4-5 международни регламента – Европейски регламент, Конвенция на ЮНЕСКО за незаконен трафик на културни ценности, националните митнически режими и пр. Първо трябва да се установи дали картината е обект на престъпление – ясен ли е произходът ѝ, или е открадната неизвестно как, къде и от кого. Не се съобщават фактите около откриването ѝ при спецоперацията – дали вносът ѝ е незаконен, вероятно не е декларирана при внасянето ѝ на територията на страната. Дори да няма статут на културна ценност, като изключително скъп предмет картината задължително подлежи на деклариране на митницата. Българската държава може да я конфискува, ако вносът на картината е незаконен и не постъпи искане за връщането ѝ от евентуалните ѝ собственици. Връщането може да стане след образуване на дело и предоставяне на категорични доказателства за собственост.

БНТ съобщава, че според източници от разследването, картината е част от личната колекция на румънския тоталитарен лидер Николае Чаушеску (1918 – 1989), а на гърба на картината имало печат на румънски език.

Говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова съобщава, че на гърба на платното горе вляво е открито посвещение на английски език до холивудската актриса Лорън Бакол (1924 – 2014):

„Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бакол. Честит рожден ден!
16 септември 1949 г. Подпис“.

По думите на Петрова, в България е правен опит за незаконна продажба на картината, която в хода на действията е иззета:

„Съхранява се при съответните условия и охрана. Изготвена е експертна справка от двама експерти, която казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика картината отговаря на естетическите особености, характерни за Джаксън Полък от периода 1945 – 1950 г. Впоследствие е назначена експертиза, която казва, че извършеният анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения. Това е важен, но не решителен елемент“.

Въпреки посвещението, произходът на картината остава неизвестен. Може да е била открадната от наследниците на Лорън Бакол и съпруга ѝ Хъмфри Богарт, според онлайн източници двамата имат поне шестима внуци и неизвестен брой правнуци. Ако е документирана като част от личната колекция на Чаушеску, а тя е конфискувана след екзекуцията му през 1989 г., румънската държава може да предяви иск за връщането ѝ. Случаят показва, че България продължава да е транзитна зона за трафик на културни ценности.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

kapatovo.bg