Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Селфи в мемориал на Холокоста

Израелска авторка монтира безгрижни снимки на туристи върху архивни кадри с жертви на нацистите

Изображения: www.yolocaust.de - Селфи в мемориал на Холокоста

Изображения: www.yolocaust.de

Сатирична авторка, която живее в Германия, започна онлайн проект, насочен към привличането на внимание към неуместните снимки, които младите си правят при посещения на мемориала на Холокоста в Берлин. Начинанието носи името Yolocaust – игра на думи от „Холокост“ и жаргонната абревиатура YOLO – „един път се живее“. В него Шахак Шапира, от Израел, взема без позволение от авторите им селфита от социални мрежи като Фейсбук, Инстаграм и Тиндър и ги монтира върху архивни снимки с жертви в нацистките концлагери, предава „Евронюз“.

Селфитата показват хора, които заемат различни пози, докато са в мемориала в централен Берлин, разположен близо до водещи туристически дестинации като Райхстага и Бранденбургската врата.

Шапира поставя тези снимки върху архивни кадри в опит да свърже берлинския паметник с бившите нацистки лагери на смъртта – нито един от които не е в германската столица.

holokost2

Проектът съпоставя лекомисленото поведение на някои хора с изключителното значение на монумента, който, по думите на Шапира, за мнозина посетители представлява надгробните плочи на милиони евреи, погребани в масови гробове.

„Никое историческо събитие не може да се сравни с Холокоста. От теб зависи как ще се държиш на мемориално място, което маркира смъртта на 6 милиона души“, пише Шапира на сайта си.

Монументът на Холокоста в Берлин е по дизайн на американския архитект Питър Айзенман. Разположен на площ от 19 хиляди квадратни метра, той е почти два пъти по-голям от футболно игрище. В него са разположени 2 711 бетонни блока, отразяващи надгробни плочи.

holokost3

holokost4

holokost5

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg