Софийска филхармония МЕГАБОРД

Мраморна нимфа отново на бял свят след 18 века (снимки)

Красивата статуя се е съхранила във времето почти непокътната - изгубила е част от носа си и дясната си ръка, обезобразена след християнизацията тази земи

Статуята е открита на около 3 метра дълбочина. Снимка: Министерство на културата и туризма в Турция - Мраморна нимфа отново на бял свят след 18 века (снимки)

Статуята е открита на около 3 метра дълбочина. Снимка: Министерство на културата и туризма в Турция

Статуя на нимфа с изяществото на Венера Милоска бе открита при археологически разкопки в черноморския град Амастра, Турция, съобщава турското Министерство на културата и туризма. Фигурата, изваяна от мрамор, е намерена в петък на дълбочина 3 метра. Находката е датирана от 2 век.

Статуята е с височина 1,53 метра. Фигурата е почти непокътната, изгубена е част от дясната ù ръка, липсва и парче от носа ù. Липсващата длан вероятно е държала вазата, от която се е изливала вода, предполагат специалистите.

Мястото, където е намерена нимфата, е било определено за строеж на училище през 2014 г. Но след началото на изкопните работи през 2017 г., е установено наличие на антични пластове, строежът е преустановен и на терена започват археологически проучвания. Разкопките се провеждат под ръководството на местния музей в партньорство с учени от университета в Бардин.

Снимка: Министерство на културата и туризма в Турция

Снимка: Министерство на културата и туризма в Турция

Снимка: Министерство на културата и туризма в Турция

Мраморната нимфа вероятно е била част от светилище нимфеум, смятат учените. През 12 век пр. н. е. крайбрежието на Амасра е било обитавано от финикийска колония. Разцветът на колонията е по време на управлението на принцеса Амастрис. Античнте останки в района датират най-вече от римско време.

Снимка: Министерство на културата и туризма в Турция

Селището се превръща в едно от важните византийски укрепени пристанища на южния бряг на Черно море. След християнизирането акрополът е превърнат в крепост и е построена църква, която съществува и днес. Вероятно в този период древните изображения на езически божества са били унищожени. Подобна съдба е трябвало да сполети и тази нимфа, може би е била подложена на „обезобразяване“, затова е пострадал носът ù, но статуята все пак оцелява до наши дни, погребана в земята.

Снимка: Министерство на културата и туризма в Турция

Амастри се превръща в град с известно значение през 1261 г., когато е завладян от Република Генуа при набезите на флотите ù да сложат ръка върху черноморската търговия. Генуезкото господство приключва през 1460 г., когато османският султан Мехмед II завладява анадолските брегове на Черно море, принуждавайки жителите му да търсят спасение в Константинопол. Гръцкото население е заменено от турско, църквата е превърната в джамия, а градът губи голяма част от предишното си значение.

Нимфата скоро ще бъде изложена в музея на Амасра, съобщават от турското Министерство на културата и туризма.

Снимка: Министерство на културата и туризма в Турция

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg