СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мръсно изкуство по улиците на Москва 

Уличен художник разкрасява града автомобил по автомобил

Превозните средства са неговите платна, а мръсотията върху от тях - неговите бои. Снимки: Никита Голубьов - Мръсно изкуство по улиците на Москва 

Превозните средства са неговите платна, а мръсотията върху от тях - неговите бои. Снимки: Никита Голубьов

Много съвременни художници не признават традиционните материали като бои и платна, но това съвсем не им пречи да правят света малко или повече по-красив. А понякога красотата се крие на последното място, на което бихме я потърсили. Никита Голубьов (известен и ProBoyNick) я открива на доста необичайно място – по улиците и паркингите на Москва, сред колите, които не са минавали скоро през автомивка – и разкрасява руската столицата автомобил по автомобил, съобщава сайтът thisiscolossal.com. 

Колите са неговите платна, а мръсотията върху от тях – неговите бои. С нея тях той пресъздава животни, пейзажи, лица, растения… които обикалят из града като пътуващи изложба с безплатни картини – да първия дъжд. Там, където повечето хора виждат дебел слой прах и засъхнала кал, той съзира крокодили, маймуни, акули, октоподи… и ги изважда на светло, за радост на минувачите.

Никита Голубьов е още илюстратор на фентъзи литература, акварелист, пейзажист, но най-голяма известност напоследък му носи творчеството му в жанра dirty cars art (изкуство на мръсните коли), в което се подвизава под никнейма ProBoyNick.

По някакъв начин това, което прави Голубьов/ProBoyNick, подсеща за творческата философия на Кристо: необичайна, но бързо набираща популярност форма на публично изкуство, авторът няма нужда от външно финансиране, произведенията не могат да бъдат продавани и притежавани и имат силно ограничен във времето живот. След което от тях остава само хубав спомен и снимки във Фейсбук.

Ето някои от тези спомени:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg