Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мухаммад Ал-Уайедж Абу Булел, убиецът от Ница

Опит за профил на шофьора на камиона, прегазил десетки невинни хора на националния празник на Франция

Мотивите на убиеца от Ница трябва тепърва да се изяснят. Най-разпространената засега хипотеза е, че той относително скоро е станал симпатизант на радикални ислямистки групировки като ДАЕШ, така че може би е действал сам, но със съзнанието, че е част от свещена религиозна война срещу „неверниците“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мухаммад Ал-Уайедж Абу Булел, убиецът от Ница

Мотивите на убиеца от Ница трябва тепърва да се изяснят. Най-разпространената засега хипотеза е, че той относително скоро е станал симпатизант на радикални ислямистки групировки като ДАЕШ, така че може би е действал сам, но със съзнанието, че е част от свещена религиозна война срещу „неверниците“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В нощта на 14 срещу 15 юли камион се вряза в пълна с хора пешеходна крайбрежна улица в Ница, Южна Франция. Загиналите засега са 84 души, включително и деца. Ранени са над 120 души и е възможно броят на жертвите да се увеличи. Най-вероятно съвпадението с националния празник на Франция не е случайно обстоятелство, а пряк повод за поредния кървав атентат там. Изглежда, че новата „мода“ сред терористите е действията им да съвпадат с големи празници – точно като масовото убийство в Багдад, окървавило края на ислямския свещен месец рамазан. По разкази на очевидци човекът зад волана е стрелял с ръчно оръжие през прозореца.

Шофьорът на камиона от Ница е убит от полицията. Тялото е разпознато като това на Мухаммад Ал-Уайедж Абу Булел (или Моамед Лауайедж Булел, с френско произношение), 31-годишен, френски гражданин от тунизийски произход.

Френската полиция предполага, че атентатът е обмислен предварително, но може би без консултации с други лица (най-вероятните „съветници“ за такова деяние биха били радикални проповедници и/или ментори от криминалните среди) – а като индивидуално действие. Мухаммад Булел не е бил известен на службите за връзки с терористични прояви и е работел като товарен шофьор.

Тази сутрин президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че страната трябва да увеличи военното си присъствие в Сирия и Ирак и обяви, че ислямизмът е заплаха за Републиката. Президентът не каза пряко, а само внуши, че смята атентата от Ница за дело на групировката ДАЕШ (т. нар. „Ислямска държава в Ирак и Сирия“, претендираща, че е възобновила ислямския Халифат), която в момента води тежки боеве за градовете Фалуджа и Мосул срещу офанзивата на иракската армия и шиитските милиции. Засега нито ДАЕШ, нито друга ислямистка организация е заявила, че поема отговорност за атентата, което е донякъде нетипично при такива обстоятелства.

Защо?

Мотивите на убиеца от Ница трябва тепърва да се изяснят. Най-разпространената засега хипотеза е, че той относително скоро е станал симпатизант на радикални ислямистки групировки като ДАЕШ, така че може би е действал сам, но със съзнанието, че е част от свещена религиозна война срещу „неверниците“. Вече по-дълбоката лична мотивация зад приемането на самата радикалноислямистка идеология, тоест на уахабизма, поддържан от ДАЕШ, може да има най-различен произход: от любовно разочарование през семейна драма до социални, политически или криминални основания. Не е изключена и възможността за умствена лабилност на убиеца. Полицията в момента разговаря с негови роднини, така че детайлите ще станат известни в бъдеще.

Много често самостоятелните ислямски радикалисти в Западна Европа са второ поколение местни жители, родени в съответната западна страна и владеещи местния език, освен разпространения в квартала им (обикновено арабски). Като правило, потенциалните терористи не са високообразовани, чувстват социално напрежение и са склонни да обвиняват за реалните или предполагаемите си проблеми своите далеч по-светски настроени родители (най-често имигранти от ислямския свят, скромно, но по-скоро успешно интегрирани в западното общество), както и самите светски, модерни общества, за които се явяват маргинали. Най-често проблеми със социален корен намират израз в обръщане към радикални, също съвременни форми на ислямската религия и в замяната на един по-мек традиционализъм с фундаметалистки схващания и склонност към мъченичество в името на отмъщение срещу „неверниците“. Като неверници могат да бъдат схващани включително и по-секуларно настроени мюсюлмани.

В камиона са намерени боеприпаси, което свидетелства за предварителната подготовка на убиеца. Според очевидци и източници от френската полиция, преди Булел да бъде застрелян, камионът му се е движил на зиг-заг из тълпата, тоест убиецът се е стремял да прегази максимално голям брой жертви.


Още по темата: ТЕРОР В ДЕНЯ НА БАСТИЛИЯТА

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах