Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мумии с необичайна украса открити в най-древната пирамида в Египет

Изображение на Анубис на един от ковчезите. Снимка: А. Ковалска/ПЦСА - Мумии с необичайна украса открити в най-древната пирамида в Египет

Изображение на Анубис на един от ковчезите. Снимка: А. Ковалска/ПЦСА

Полски археолози откриха десетки мумии, датирани отпреди 2000 години, по време на разкопки в близост в некропола в Саккара в северен Египет. Някои от мумиите са били в дървени ковчези, но голяма част от тях са заровени директно в пясъка, съобщават изследователите.

„Повечето мумии, които открихме миналия сезон, бяха много скромни, те бяха подложени само на основните балсамиращи процедури, увити в превръзки и поставени директно в ями, изкопани в пясъка”, казва пред агенция ПАП ръководителят на разкопките, д-р Камил О. Курашкевич от катедрата по египтология към факултета по ориенталистика на Варшавския университет.

По време на последната изследователска кампания през септември 2018 г. археолозите съсредоточили усилията си върху разкриването на участъка между зоната, граничеща с пирамидата на Джосер и западната част на т.нар. Сух ров. Последният е канал с дълбочина 20 м и ширина около 40 м, изсечен в скалата, която обгражда свещената зона на най-старата египетска пирамида.

Курашкевич разказва, че повечето от погребенията са били в много лошо състояние. При онези от тях, намиращи се в рамките на Сухия ров, всички органични материали, включително дървените ковчези, са се разпаднали.

Погребения от некропола, датирани от VI пр. н. е. – I век н. е. в „Сухия ров”. Снимка: ПЦСА

Вниманието на изследователите било привлечено от декорацията на един от дървените ковчези, в които е била заровена мумия. На врата ѝ се виждала многоцветна огърлица, а върху капака била нарисувана имитация на йероглифен надпис.

„Очевидно майсторът, който е правил украсата, е бил неграмотен и вероятно се е опитал да пресъздаде нещо, което е виждал преди. Във всеки случай някои от рисуваните форми не са йероглифни знаци, а цялото не образува съгласуван текст“, отбелязва египтологът.

Курашкевич посочва и нетипичната украса в частта на ковчега, покривала краката:

„Има две красиво непохватни изображения на Анубис под формата на лежащи чакали в съвсем необичаен син цвят“.

Изображения на синия Анубис в основата на ковчезите. Снимка: J. Dąbrowski/ПЦСА

Анубис е египетски бог, изобразяван като куче или човек с кучешка глава. Той се свързва със задгробния живот. Представян е и като африкански чакал, черен на цвят. Може би необичайният син цвят се отнася до факта, че според египетските убеждения косата на боговете (и в този случай косата на божествения чакал) е направена от скъпоценен син камък, казва Курашкевич.

Разкопките западно от пирамидата в Саккара са организирани преди повече от 20 години от проф. Карол Мисливец като част от концесията на Полския център за средиземноморска археология (ПЦСА) към Варшавския университет.

По време на функционирането на гробницата Египет е загубил независимостта си и първоначално е бил под властта на Персия. След това страната на фараоните е завладяна от Александър Велики. Неговите наследници дават началото на Птолемеите – династията, управлявала най-дълго Египет. Най-известният представител на тази династия е легендарната царица Клеопатра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах