POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мумия на бебе мамут от Ледената епоха открита от миньори вместо злато

Живяло преди 35 хил. години и загинало в дълбока кал

Бъдещето на мамутчето ще бъде решено от канадските власти съвместно с местното население. Снимка: Университет в Калгари - Мумия на бебе мамут от Ледената епоха открита от миньори вместо злато

Бъдещето на мамутчето ще бъде решено от канадските власти съвместно с местното население. Снимка: Университет в Калгари

Мумифициран мамут бе случайно открит от миньори в Канада. Групата търсела злато в пермафроста на Клондайк, провинция Юкон, северозападна Канада, когато попаднала на необичайната находка. Намереният мамут е бебе, живяло преди около 35 хил. години, смятат палеонтолозите, а добре съхранените му останки го превръщат в „едно от най-добре запазените животни от Ледената епоха на света“.

Вълнестото мамутче е в перфектно състояние – запазени са хоботът, опашката, малките уши и е вероятно „най-важното откритие в палеонтологията на Северна Америка“. Предположенията на учените са, че бебето е загинало, когато е било на възраст малко повече от 1 месец. Дълго е 140 см, тоест малко по-голямо от единственото друго бебе мамут, открито в Сибир през 2007 г.

Бебето е женско и е получило името Нун Чо Га, което означава „голямо бебе“ на езика на местното коренно население. Откритието е направено на територията на племе от първите нации – общ термин за коренното население в Канада, което не е метис или инуит. След първоначалните проучвания учените установили, че мамутчето има трева в стомаха си, което означава, че последните часове на малкото са били на пасището.

Перфектното състояние на останките се обяснява с това, че бебето вероятно е затънало в твърде дълбока кал и е загинало, след като не е успяло да се освободи. Тялото му се е запазило замръзнало в пермафроста по време на Ледената епоха – наричана още вечната замръзналост, това е най-горната част на земната кора на местата, където температурата не надвишава нулата.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС