Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мумия на бебе – предшественик на Атила, открита в Сибир

Предполага се, че е представител на древна цивилизация, от която са произлезли хуните

Бебето се е мумифицирало, защото е било покрито с кожен саван и положено в каменен саркофаг. - Мумия на бебе – предшественик на Атила, открита в Сибир

Бебето се е мумифицирало, защото е било покрито с кожен саван и положено в каменен саркофаг.

Късметът често има водеща роля в откритието на големи съкровища – в този случай щастливецът е археологът Никита Константинов, който заедно с екип от Университета на Горноалтайск се натъква на останки от мумифицирано бебе, живяло преди около 1500 години. Според учените находката би могла да допълни оскъдната информация за Булан-Кобинската култура, от която се смята, че е произлязъл Атила, вождът на хуните. Останките на новороденото са открити в селището Курай Кош-Агач, намиращо се в южен Сибир.

„Останките са на бебе, починало на по-малко от месец. За момента не можем да определим пола му“, казва Константинов пред „Сибериън Таймс”.

Останките на новороденото са оцелели, защото е било повито в кожен саван и положено в каменен саркофаг, предотвратил достъпа на въздух. Така е било мумифицирано, без това да е била първоначалната цел. Състоянието на консервацията е добро – запазени са останки от мека телесна тъкан и фрагменти от кожения саван.

„Детето е било погребано в могилка между двете тела на възрастни, най-вероятно родителите му”, обяснява археологът.

Хилядолетна култура

Въпреки, че все още на са направени ДНК-анализите, изследователите считат, че останките най-вероятно принадлежат към Булан-Кобинската култура. Науката не разполага с много информация за нея, но се смята, че тя има връзка с древните хунски бойци от различните племена, които Атила обединява и повежда на поход по света през V в. сл. Хр.

В момента мумията се намира в Университета в Горноалтайск, но съвсем скоро ще бъде изпратена в различни лаборатории за изследвания.

„Надяваме се ДНК-анализите да ни помогнат да разберем кои са хората, принадлежали към тази култура, както и да установим моделите им на миграция. Изследванията ще ни посочат откъде са дошли булан-кобинците и следите, които са оставили в днешната цивилизация”, казва Никита Константинов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах