Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мумия със златно покритие на 4300 години открита в Египет

Намерени са и тленните останки на дворцов служител с титлата „пазач на тайни“

Част от статуите, открити в една от гробниците в Сакара. Снимка: Стопкадър/NBC News - Мумия със златно покритие на 4300 години открита в Египет

Част от статуите, открити в една от гробниците в Сакара. Снимка: Стопкадър/NBC News

Изключително добре запазена мумия със златно покритие бе открита в саркофаг в Египет, датиран отпреди 4300 години, съобщава Би Би Си. Останките са на човек на име Хекашепс, намерени при разкопки в село Сакара до Кайро. Възможно е да се окажат на най-старата и най-добре запазена мумия в страната на човек, който не е от управляващата класа, отбелязва д-р Захи Хауас, директор на археологически екип и бивш министър на антиките в Египет.

Мумията е част от некропол с тленните останки на хора от пета и шеста династия на Древен Египет, като някои находки са датирани до XXV в. пр. Хр. Саркофагът на Хекашепс никога преди не е бил отварян, сочи наличието на дебел слой от материала, който египтяните са използвали за запечатване.

Златната мумия е само една от забележителните находки, намерени при последните разкопки. Разкрити са още гробницата на висш духовник от времето на фараон Унас, управлявал в средата на XXIV в. пр. Хр., както и на някой си на име Мери, описан като „пазач на тайни и помощник на великия водач на двореца“. В съседна гробница почивал писателят и съдия Фетек, а в погребалната зала на Месси са намерени девет статуи.

„Тези открития са толкова важни, защото свързват фараоните с хората, живеещи около тях“, коментира археологът Али Абу Дешиш.

Освен тленните останки са открити още множество амулети, статуетки на божества, глинени съдове и други артефакти от бита.

Сакара е със статут на обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО, некрополът се използва активно в продължение на 3 хил. години и се намира на мястото, където се е разполагала древната столица Мемфис. На територията на гробището се издигат няколко пирамиди.

В последните години в Египет протичат усилени археологически дейности с цел привличане на повече туристи, пише Би Би Си. Тази година се очаква най-сетне да отвори врати Големият египетски музей, като според прогнозите колекцията му ще бъде посещавана от около 30 млн. души годишно. Някои скептици отбелязват, че в Египет често избързва със сензационните медийни заглавия, преди да са проведени академични проучвания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg