Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Мураками критикува премиера на Япония, че подценява Ковид-19

Писателят опонира на Йошихиде Суга, заявил преди Олимпийските игри, че „вече вижда изход“ от пандемията

„Ако наистина е видял изход, зрението му трябва да е изключително добро за неговата възраст. Аз съм на годините на господин Суга, но не виждам никакъв изход“, казва Мураками. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мураками критикува премиера на Япония, че подценява Ковид-19

„Ако наистина е видял изход, зрението му трябва да е изключително добро за неговата възраст. Аз съм на годините на господин Суга, но не виждам никакъв изход“, казва Мураками. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският писател Харуки Мураками разкритикува премиера на страната Йошихиде Суга за това, че пренебрегва опасността от пандемията и грижите за гражданите, предаде „Асошиейтед Прес“ (АП).

В ефира на своето предаване „Мураками Радио“ по „Токио FM“ тази неделя писателят коментира изказване на министър-председателя отпреди Олимпийските игри в Япония, че „вече вижда изход“ от пандемията.

„Ако наистина е видял изход, зрението му трябва да е изключително добро за неговата възраст. Аз съм на годините на господин Суга, но не виждам никакъв изход“, каза Мураками.

Статистиката показва, че в последните дни на август случаите на новозаразени от COVID-19 са около пет пъти повече от тези преди началото на Олимпиадата, провела се от 23 юли до 8 август.

Въпреки че все още не виждаме изход, трябва да оцелеем, докато наистина започнем да виждаме изход, използвайки всички налични ресурси“, добави авторът.

Мураками обвинява премиера в това, че не се вслушва в притесненията на народа и вижда само онова, което му е изгодно. Суга често е критикуван за това, че подценява опасността от вируса, както и за решението Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио все пак да се състоят, въпреки протестите на много от гражданите на Япония.

За да облекчи натоварването на здравната система, преди две седмици държавата удължи извънредното положение от 31 август до 12 септември и разшири обхвата на мерките. В Токио и в още 12 префектури бяха въведени по-строги ограничения, които засягат общо около 60% от населението. Властите обявиха, че се надяват до октомври и ноември да имунизират всички желаещи. С пълен ваксинационен курс е близо 45% от населението на Япония. За стаден имунитет обаче не може да става дума заради силно заразния Делта вариант, твърдят специалисти.

Писателят и преди е отправял критика към властите, обвинявал е политици, че просто четат текстове, подготвяни от бюрократи, и не успяват да предадат важните послания на гражданите.

Харуки Мураками е автор на романи като „Хроника на птицата с пружина“, „Норвежка гора“ и трилогията „IQ84“. Радиопредаването му по „Токио FM“ тръгва през август 2018 година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg