Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мураками фаворит за Нобел

Популярният японски писател с шансове за наградата наред с Адонис, Филип Рот и Нгуги уа Тионго

Харуки Мураками е с най-добър коефициент от букмейкърите от „Ледброукс“ за Нобеловата награда за литература тази година. - Мураками фаворит за Нобел

Харуки Мураками е с най-добър коефициент от букмейкърите от „Ледброукс“ за Нобеловата награда за литература тази година.

Усещане за дежа вю предизвикват залозите за Нобеловата награда за литература. Защото фаворитите от миналата година са същите, като изключим победителката от 2015-а Светлана Алексиевич.

Както всеки редник носи в раницата си маршалски жезъл, така и всеки писател се ослушва за името си като наближи обявяването на Нобела за литуратура. Седмица преди това букмейкърите залагат на Харуки Мураками, Адонис, Филип Рот и Нгуги уа Тионго. Миналата година и Умберто Еко бе в тази бляскава компания, но големият италиански писател почина през февруари тази година и Нобеловата награда вече няма шанс да се украси с неговото име.

Носителят на отличието за 2016-а ще бъде съобщен на 13 октомври, пише „Гардиън“. Шведската академия отрече твърденията, че датата първоначално е била 6 октомври, но обявяването било отложено, тъй като между членовете на комисията нямало единодушие.

Дни преди това букмейкърите от „Ледброукс“ изчисляват шанса на Харуки Мураками за победа на 4/1. Японецът е следван от сирийския поет Адонис с коефициент 6/1. Трети е Филип Рот, редица години оставал с празни ръце, със 7/1. В челото на вероятните победители са още кенийският писател Нгуги уа Тионго (10/1), американката Джойс Каръл Оутс (14/1), албанецът Исмаил Кадаре (16/1) и испанецът Хавиер Мариас (16/1). Букмейкърите дават шанс още на носителя на „Букър“ Джон Банвил (Ирландия), на Антонио Лобу Антунеш (Португалия), Йон Фосе (Норвегия), Ko Ун (Корея), Ласло Kраснахоркай (Унгария) и Сесар Айра (Аржентина).

Шведската академия никога не дава индикация кои са обсъжданите имена за наградата. Одобрените претенденти биват разкривани 50 години по-късно – така всички, които са участвали в „играта“ тази година, ще станат известни чак през 2066-а.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах